header_featured

Op zoek naar drijfveren, purpose en nalatenschap met archetypen

Insights Discovery is in de wereld van Learning & Development inmiddels een begrip. Minder bekend is Deeper Discovery, een mooi vervolg op Insights Discovery waarmee je met behulp van archetypen op zoek gaat naar je diepste drijfveren en werk maakt van je persoonlijke purpose en nalatenschap. Of je nu aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsontwikkeling of teamontwikkeling: met Deeper Discovery realiseer je een persoonlijke transformatie. 

Wat zijn archetypen?

Net als Insights Discovery is ook Deeper Discovery gebaseerd op het gedachtegoed van de Zwitserse psycholoog en psychiater Carl Gustav Jung. Maar waar Insights Discovery om gedragsvoorkeuren en kleuren draait, gaat het bij Deeper Discovery om archetypen.

Archetypen zijn oervormen, beelden en symbolen die deel uitmaken van wat Jung het ‘collectief onbewuste’ noemt. Hier zit alles in wat we aan beelden en ervaringen van onze voorouders hebben geërfd. De archetypen zijn daarom voor iedereen herkenbaar. Maar we hebben ook allemaal een persoonlijke relatie met de archetypen, beïnvloed door onze eigen ervaringen.

De 8 primaire archetypen

Het zou wat ver gaan om hier alle 72 archetypen die een rol spelen in Deeper Discovery onder de loep te nemen. Maar we laten je graag kennismaken met de 8 primaire archetypen.

Tovenaar

Put uit objectieve wijsheid en een stille innerlijke kracht om de oplossing te bedenken.

Rechter

Weegt de feiten af om tot een objectief, op waarheid berustend oordeel te komen en kijkt dan naar eerdere beslissingen en precedenten.

Metgezel

Voelt zich goed in de rol van vertrouwenspersoon en leunt daarbij op gedeelde ervaringen om de band te verstevigen.

Lover

Voelt heel intens dat we allemaal op een dieper niveau met elkaar verbonden zijn.

Levensgenieter

Laat zien dat hij ervan geniet om ervaringen in het hier-en-nu met anderen te delen.

Entertainer

Is sociaal en gezellig en in staat om ter plekke te improviseren.

Rebel

Daagt de gevestigde orde uit om los te breken uit bestaande conventies.

Krijger

Is gedreven om te presteren, waarbij hij taken afrondt met een georganiseerde en pragmatische aanpak.


Deeper Discovery_primaire archetypen

Welk archetype triggert jou?

Welk van deze 8 archetypen past het meest bij jou? Beantwoord voor dit archetype de volgende 3 vragen:

  1. Welke eigenschappen heb jij die van jou een … maken?
  2. Wat vind je positief aan het feit dat jij een … bent?
  3. Wat merken je teamgenoten/collega’s/medewerkers/klanten van het feit dat jij een … bent?

In 4 stappen de diepte in met Deeper Discovery

Ook Deeper Discovery start met het invullen van een online vragenlijst en levert je een uniek persoonlijk profiel op. Het laat zien zien in welke mate jij doorgaans de 8 Jungiaanse voorkeuren gebruikt en geeft inzicht in jouw archetypen top 10. Deze 10 voor jou meest relevante archetypen helpen je om op een associatieve, intuïtieve manier je persoonlijke doelstellingen en drijfveren te onderzoeken. Ze maken het makkelijk om in contact te komen met de (belemmerende) overtuigingen, zorgen en angsten die je ervan weerhouden om je doelstellingen te bereiken. Maar ook met mogelijkheden en kwaliteiten die je wellicht nog niet optimaal benut. 

Zo kun je met Deeper Discovery in 4 stappen een persoonlijke transformatie realiseren:

Stap 1 Zelfreflectie

Ga op een persoonlijke ontdekkingsreis. Hoe zie je jezelf? Hoe kijk je terug op je loopbaan tot nu toe? En welke inzichten levert dat op?

Stap 2 Inzicht in hoe je overkomt op je (werk)omgeving

Hoe zien anderen jou? Wat zouden ze over je kunnen zeggen? Welke feedback krijg je van teamgenoten, collega’s, medewerkers en/of klanten? 

Stap 3 Je gevoel van eigenwaarde versterken

Wat waardeer je aan jezelf? Maak een persoonlijke affirmatie en vraag je af: in hoeverre leef ik mijn affirmatie in het dagelijks leven na? Wat houdt me tegen? En wat moet ik veranderen om meer in lijn met mijn affirmatie te leven?

Stap 4 Je nalatenschap bepalen

Welk stempel zou je willen drukken op je team, de organisatie waar je werkt en/of de levens van anderen? Hoe zou je willen voortleven in de herinnering van anderen? En hoe vertaal je jouw purpose in een gerichte doelstelling?  

Aan de slag met Deeper Discovery?

Deeper Discovery is een mooie vervolgstap voor iedereen die een Insights Discovery-traject heeft doorlopen en een aanrader voor leiders die werk willen maken van purpose driven leadership. Voor teams die de onderlinge relaties willen verdiepen en bijzondere waarde willen toevoegen voor hun organisatie, is er Deeper Discovery voor teams. We vertellen je er graag meer over.

Neem contact op

Deel deze pagina