Millennials lopen hard voor leidinggevende die vrijheid geeft

28 mei 2018

Het is woensdagochtend, ik zit aan het ontbijt met de balkondeur wijd open. De zon schijnt volop. Ik besluit te gaan genieten van deze prachtige zomerse dag, want dat is in september een cadeau. Op naar het strand dus. En het werk dan? Geen zorgen. Ik neem de laptop mee en zie wel. Ik kan ook vanavond nog lekker aan de slag. Komt goed. 

Vrijheid essentieel voor werkgeluk

Aan het woord is zomaar een millennial, de generatie die symbool staat voor de happyholic. Iemand met een leidinggevende die hem de ruimte geeft om zélf te bepalen waar, wanneer en hoe hij zijn werk doet. Die vrijheid is essentieel voor zijn werkgeluk. En de digitale ontwikkelingen maken het eenvoudig om buiten kantoor en buiten de (nu vaak nog) gebruikelijke tijden te werken.

Gun ons werkplezier

De millennial kijkt op een andere manier naar werk dan vorige generaties. Voor ons is het geen punt om even een sprint te moeten trekken of af en toe een nachtje door te halen voor werk. Het altijd maar 'van 9 tot 5' vinden wij onzinnig. Wij eind-twintigers en begin-dertigers ontlenen onze identiteit voor een flink deel aan het werk dat we doen, willen dus betekenisvol bezig zijn. En we vinden werkplezier belangrijk. Dat vraagt om een leidinggevende die ons dat gunt. Niemand wil constant een baas in de nek die het werk controleert. Natuurlijk is er uitleg nodig over wat er van je wordt verwacht, zijn er deadlines en moet er ruimte zijn voor tussentijds overleg en eventuele bijsturing. En vanzelfsprekend heeft een starter begeleiding nodig tijdens het proces, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat. Hoe je daar komt, hoeft niet te worden voorgekauwd. Dat kun je prima zelf bepalen. 

De millennial vraagt om nieuw leiderschap

Command en control zijn uit de tijd. En bij de happyholic, zeker als deze tot de generatie van de millennials behoort, werkt het zelfs averechts. Wij rennen niet voor managers die commanderen. We willen wél hard lopen voor leidinggevenden die ruimte en vrijheid geven om het beste uit onszelf te halen, om zelf uit te vinden – met vallen en opstaan – hoe je het beste resultaat bereikt. De millennial vraagt om nieuw leiderschap, dat wil zeggen: om ruimte, flexibiliteit en vertrouwen.

Feedback geven

Leg je ons aan de leiband, dan gaan we heel snel buiten de deur kijken. Zeker nu de crisis achter ons ligt, zijn de mogelijkheden op de arbeidsmarkt voor Young Professionals legio. Maar als je in plaats daarvan als leidinggevende je jonge medewerker met opbouwende feedback stimuleert om te ontdekken waar zijn kracht ligt, hoe hij zich optimaal kan ontwikkelen en welke manier van werken het beste bij hem past, dan behoud je de inspirerende en innovatieve millennial voor je organisatie. En daar wordt iedereen (werk)gelukkig van.

Meer weten over Leidinggeven aan millennials? Lees ook:

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina