De zin en onzin van generatiemanagement
09 mei 2025
Tekst: Karen Kustermans - Verschoor & Oudshoorn
Generaties... het is een ding geworden. Als ik Instagram open, zie ik allerlei filmpjes waarin de generaties op een humoristische manier worden neergezet, en dan vooral de verschillen natuurlijk. Als Millennial hoor ik ook vaak – meestal voor de grap: ‘Weer typisch iets voor Millennials’. Bijvoorbeeld als ik mijn telefoon pak om een appje te sturen, terwijl mijn collega’s al lang hadden gebeld. Het thema speelt ook bij onze klanten: we krijgen regelmatig de vraag van leidinggevenden hoe zij het beste om kunnen gaan met de verschillende generaties op de werkvloer. Oftewel: wat is effectief generatiemanagement? Die vraag vooronderstelt dat je een 60-jarige niet hetzelfde kan benaderen als een 25-jarige, omdat zij een totaal andere visie op werk, leren en leiderschap hebben.
Wat is een generatie?
Een generatie is een groep mensen die in dezelfde periode zijn geboren en met elkaar zijn verbonden door een gedeelde levensgeschiedenis, gedeelde omstandigheden en een gedeelde invloed van de tijdsgeest. Vooral gebeurtenissen tijdens de pubertijd (van je 12e tot je 25e) zijn van invloed, omdat je in die periode volop bezig bent met het ontwikkelen van je normen en waarden. Ongeveer elke 15 à 20 jaar ontstaat er een nieuwe generatie, die dezelfde maatschappelijke ervaringen opdoet en daar ongeveer hetzelfde op reageert. Iemand die opgroeit in een fase van grote werkloosheid, staat anders in het leven dan iemand die opgroeit in een tijd waarin alles mogelijk is.
Als je op het internet gaat opzoeken bij welke generatie je zelf hoort, vind je waarschijnlijk verschillende antwoorden. Per generatie worden er verschillende jaartallen genoemd. Waarschijnlijk nemen de bronnen andere belangrijke ‘vormende’ gebeurtenissen als uitgangspunt. Om de verschillen tussen de generaties duidelijk te maken, heb ik voor een globale tijdsindeling gekozen. In het plaatje zie je wat hen heeft gevormd, wat zij over het algemeen belangrijk vinden in hun leven en werk, welke rol persoonlijke ontwikkeling speelt en hoe zij tegen leiderschap aankijken.
Verschillende generaties op de werkvloer
Volgens deze indeling zijn er op dit moment 4 generaties actief op de werkvloer. Wat gebeurt er als die samenwerken? Zelf merk ik dat samenwerken met een teamgenoot of collega van een andere generatie me ervan bewust maakt dat we andere dingen normaal vinden en zaken anders interpreteren en ervaren. Het daagt mij uit om mijn eigen overtuigingen, vooroordelen en blinde vlekken onder de loep te nemen en mijn horizon te verbreden.
En deze diversiteit levert voordelen op: een fris idee van mijn jongere collega wordt mooi aangevuld met de ervaring en het strategisch inzicht van mijn oudere collega. Zo komen we samen tot innovatieve en doordachte oplossingen die goed toepasbaar zijn.
Ook als bureau doen we ons voordeel met dit leereffect. Starters worden bij ons door zoveel mogelijk verschillende mensen begeleid. Dat helpt ze om het reilen en zeilen van het werkende leven beter te begrijpen én te relativeren, omdat ze het vanuit verschillende perspectieven zien. Ook merken we dat nieuwe medewerkers de senior collega’s kunnen meenemen in moderne technologie en trends. Zo zorgen we voor een goede balans tussen innovatie en stabiliteit.
Verder helpt de diversiteit ons om beter aan te sluiten bij onze klanten en goed in te spelen op verschillende behoeften, normen en waarden. Verschillen – niet alleen in leeftijd en generatie! – maken ons sterker. Maar om die goed te kunnen benutten, is het wel belangrijk dat er open wordt gecommuniceerd en goed naar elkaar wordt geluisterd. Als leidinggevende kun je daar sterk aan bijdragen. Door met je team te bouwen aan vertrouwen, openheid en commitment, kom je tot betere besluiten, innovatie en co-creatie.
De onzin van generatiemanagement
Wanneer een professional bij je organisatie aan de slag gaat, is het tijd voor een persoonlijke aanpak. Vanaf dit moment verdient iemand een individuele benadering die effectieve groei mogelijk maakt. Bij Verschoor & Oudshoorn vinden we die mensgerichte en persoonlijke kijk heel belangrijk. Zo werken we graag met het Situationeel Leiderschapsmodel van Hersey & Blanchard, om onze klanten te helpen hun manier van leidinggeven af te stemmen op iemands kennis, kunde en zelfverzekerdheid. Insights Discovery zetten we in om verschillen in persoonlijke voorkeuren inzichtelijk te maken, zodat mensen elkaar beter gaan begrijpen en die verschillen juist kunnen gaan waarderen en benutten.
Maatwerk leveren op basis van iemands unieke persoonlijkheid, drijfveren, capaciteiten en teamrollen, heeft naar mijn mening veel meer waarde dan iemand indelen bij een generatie en op basis daarvan een stereotype benadering kiezen. Als ik nog eens naar het plaatje kijk, herken ik me namelijk ook prima in bepaalde kenmerken van de Babyboomers en Generatie X. En sommige dingen zijn ook behoorlijk universeel: werken vanuit persoonlijke waarden bijvoorbeeld, lijkt me altijd een goede en gezonde keuze!