header_featured

Growth mindset: zo ga je voor groei

Ieder mens krijgt in zijn leven met veranderingen te maken. Op die veranderingen zelf heb je vaak geen invloed. De coronacrisis is daar een goed voorbeeld van. Waar je wél invloed op hebt, is op hoe je hiermee omgaat. Dat begint met je mindset.

Fixed mindset versus growth mindset

Het begrip mindset komt van de Amerikaanse hoogleraar psychologie Carol Dweck, die jarenlang onderzoek deed naar motivatie, persoonlijkheid en ontwikkeling. Zij onderscheidt 2 mindsets of manieren waarop mensen over zichzelf denken en in het leven staan: een fixed mindset en een growth mindset. In het kort komt het erop neer dat mensen met een fixed mindset ervan overtuigd zijn dat hun talenten en vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan. Oefenen heeft geen zin: je kunt ze niet veranderen. Mensen met een growth mindset zien hun talenten en vaardigheden als iets wat ze kunnen ontwikkelen. Zij zijn ervan overtuigd dat als je iets oefent en er moeite voor doet, je er beter in kunt worden. 

Met growth mindset minder stress en meer succes

Dweck maakt dit verschil mooi duidelijk als ze spreekt over de kracht van de woordjes ‘nog niet’. Waar iemand met een fixed mindset denkt: ‘ik kan dat niet’, zal iemand met een growth mindset eerder denken: ‘ik kan dat nóg niet’. Dat maakt een enorm verschil. Voor je ontwikkeling en prestaties, maar bijvoorbeeld ook voor je relaties. Carol Dweck is ervan overtuigd dat een growth mindset zorgt voor een leven met minder stress en meer succes. Gelukkig staat je mindset niet vast: je kunt een growth mindset ontwikkelen en (bij bijvoorbeeld leerlingen of medewerkers) stimuleren.

Omgaan met verandering

Je mindset bepaalt ook hoe je met verandering omgaat. Neem de overstap naar online werken. Iemand met een fixed mindset is bang dat een verandering een gebrek aan kennis of ervaring aan het licht zal brengen. Kreeg hij bijvoorbeeld aan het begin van corona de vraag om een online presentatie te geven, dan is de kans groot dat hij reageerde met: ‘Dat kan ik niet! Laat iemand anders dat maar doen.’ Hij mag van zichzelf geen fouten maken - bang om dom over te komen. En dat beperkt hem in de ontwikkeling van nieuwe, noodzakelijke vaardigheden. Iemand met een growth mindset is veel meer op kansen en mogelijkheden gericht. Je weet immers niet waar je grenzen liggen, wat je zou kúnnen bereiken. Hij is ook niet bang om fouten te maken. Integendeel: van fouten leer je. Met een growth mindset is iedere verandering dus een kans om te groeien. 

Zorg voor een growth mindset-cultuur 

Het is niet moeilijk om je voor te stellen wat dit voor organisaties betekent. En hoe belangrijk het dus is om te zorgen voor een growth mindset-cultuur. Want dat maakt de organisatie veerkrachtig en stimuleert vernieuwing. Hoe je dat doet? Door te vertrouwen in het leervermogen van medewerkers en in te zetten op persoonlijke ontwikkeling. Door een omgeving te scheppen waarin het oké is om fouten te maken en mensen het normaal vinden om hulp of feedback te vragen. Natuurlijk geldt ook hier weer dat een en ander staat en valt met de mindset van de leiders, want die bepalen hoe naar de ontwikkeling van medewerkers wordt gekeken en waar ze op worden beoordeeld: op hun resultaten of op hun inzet en ideeën. Wie een growth mindset bij anderen wil stimuleren, neemt dus eerst zijn eigen mindset onder de loep.

Deel deze pagina