header_featured

Stress verminderen met Insights Discovery

Negatieve stress en werkgeluk zijn geen beste maatjes. Irritaties, frustraties, vermoeidheid, nervositeit: het heeft zelden of nooit een positief effect op onze productiviteit of gedrag. Laat staan op onze interacties en relaties. Maar waar de één stress van krijgt, daar haalt de ander zijn schouders over op. En wat voor de één helpt om werkstress weg te nemen, werkt bij de ander juist averechts. Als mensen weten wat hun energie of juist stress geeft, kunnen ze gefocust aan de slag met hun persoonlijke groei.

Het stressmodel van Insights Discovery

Het stressmodel van Insights Discovery maakt stress op een eenvoudige manier inzichtelijk. Door psychologische kenmerken en gedragspatronen te koppelen aan de 4 kleuren, wordt het eenvoudiger om stressgedrag en stressfactoren te herkennen en aan te pakken. Hoewel iedereen alle 4 de kleuren in zich heeft en gebruikt, hebben we doorgaans een voorkeur voor 1 of 2 van de kleuren. De kleuren staan voor gedragsvoorkeuren die bepalen hoe we reageren, denken en handelen. En waar we stress van krijgen, hoe dat stressgedrag eruitziet en wat we nodig hebben om stress weg te nemen.

Wat bezorgt de 4 kleuren stress?

Hoe ziet dat stressgedrag eruit? En hoe kun je kleurrijke stress wegnemen?

Helder Blauw
Ik krijg stress van: een slechte voorbereiding, afgesneden bochten, afgedwongen spontane beslissingen, sociale afleidingen en te weinig informatie, logica of structuur.

Als ik gestrest ben dan: word ik heel kritisch, leg ik op alle slakken zout, word ik stug en ijzig, raak ik gefixeerd op details en rationele analyses.

Je kunt mijn stress wegnemen door: mij om feedback te vragen over hoe nu verder, mij gedetailleerde informatie en ondersteuning te geven, opnieuw te beginnen maar dit keer met een grondige analyse.

Zacht Groen
Ik krijg stress van: gebrek aan respect, niet-onderkende gevoelens, onverwachte veranderingen, inbreuk op mijn normen en waarden, dreiging van conflict.

Als ik gestrest ben dan: word ik stil en trek ik me terug, zet ik mijn hakken in het zand, zak ik weg in passiviteit en eindeloze (zelf)beschouwing, word ik opstandig en principieel.

Je kunt mijn stress wegnemen door: begrip te tonen voor mijn gevoelens, echt naar me te luisteren en vertrouwen te herstellen, het werk even te laten en me rust te geven, mijn waarden en normen te respecteren.

Stralend Geel
Ik krijg stress van: buitensluiting, afgewezen of vergeten worden, ingeperkte vrijheid, inflexibel of muggenzifterig gedrag, strakke procedures, afgezonderd werken.

Als ik gestrest ben dan: word ik overgevoelig, scherp en emotioneel, ga ik veel en hard praten, word ik chaotisch en ga ik bochten afsnijden, voel ik me verongelijkt.

Je kunt mijn stress wegnemen door: me alles eruit te laten gooien en dan pas verder te gaan, me bewegingsruimte of een uitweg te bieden, de spanning te breken met een grapje, de aandacht naar iets anders te verleggen.

Vurig Rood
Ik krijg stress van: niet-doorgehakte knopen, controleverlies, gebrek aan leiderschap, passiviteit en traagheid, opgekropte emoties, te veel blabla.

Als ik gestrest ben dan: word ik ongeduldig, dominant, fel en veeleisend, ga ik in de aanval, schiet ik door in de controle, neem ik alles over, hou ik me niet meer bezig met gevoeligheden.

Je kunt mijn stress wegnemen door: me snel actie te laten ondernemen, me een beslissing te laten nemen, mij de touwtjes in handen te geven, me mijn standpunt te laten toelichten.

Via positieve stress naar werkgeluk

Het kan enorm helpen als je stressgedrag bij jezelf én bij anderen kunt herkennen. Weten waar je stress van krijgt en hoe je dat bij jezelf kunt wegnemen, is een vaardigheid waar je je hele leven, zowel op het werk als privé, de vruchten van plukt. En als je ook nog anderen kunt helpen om hun stressfactoren weg te nemen of hun kleurrijke stressgedrag te verminderen, levert dat voor iedereen een win-win op. Het mooist is als je negatieve stress kunt ombuigen naar positieve stress. Positieve stress maakt immers de meeste mensen productiever en efficiënter. Zo kunnen we van stress naar flow. En van flow naar werkgeluk.

Gewoon lekker doorwerken tijdens de crisis

Hoe is het thuiswerken voor jou? Hoe blijf je productief en hou je het zelfs nog een beetje leuk? En hoe benut je de kansen die deze situatie óók biedt? in ons gratis e-book ‘(Samen)werken op afstand | 7x hoe inzicht in gedragsvoorkeuren helpt’ geven we tips voor de 4 Insights Kleuren.

Deel deze pagina