header_featured

Succesvol in een digitale toekomst: begin bij jezelf

Vlak voordat corona de wereld op zijn kop zette, legden we de laatste hand aan een magazine over de waarde van de mens in dit tijdperk van Artificial Intelligence (AI). We zagen dat veel mensen zich zorgen maakten over de gevolgen van digitalisering, automatisering en robotisering voor hun werk en wilden laten zien dat dat nergens voor nodig is. Onze boodschap: De digitalisering biedt kansen! Want machines gaan juist die taken van ons overnemen waar de meesten van ons weinig voldoening uit halen. En dat geeft ons meer tijd en mogelijkheden om te doen waar we goed in zijn en blij van worden.

Digitalisering van werk en leren in een stroomversnelling

Door de crisis raakte de digitalisering van werk en leren in een stroomversnelling. Organisaties ontwikkelden in no time aanbod om hun klanten ook online te kunnen bedienen. Mensen die nul ervaring hadden met remote working, switchen nu met het grootste gemak van Zoom-meeting naar Skype-sessie. Het ziet ernaar uit dat thuiswerken en online leren blijvertjes zijn. Betekent het ook dat mensen niet langer bang zijn voor wat de digitale toekomst brengt? En dat ze aan de slag gaan met het versterken van hun unieke menselijke vaardigheden en kwaliteiten, zoals neuropsycholoog Elke Geraerts adviseert? Zullen organisaties nu echt dóórpakken met hun digitale transformatie?

Digitaliseren is iets anders dan digitaal transformeren

Want om succesvol te zijn in een continu veranderende omgeving is heel wat meer nodig dan het digitaliseren van processen en (voor de medewerker) het ontwikkelen van digitale skills alleen. Bedrijven moeten zichzelf opnieuw uitvinden, hun businessmodel aanpassen, zich anders organiseren. Sommigen deden dat al – uit pure noodzaak; zij toonden zich de afgelopen periode wendbaar en innovatief. Andere schoven wezenlijke verandering en de ontwikkeling van hun mensen op de lange baan. 

De echte verandering gaat over menselijk gedrag

Daarom willen we jullie onze interviews met uiteenlopende experts op dit gebied niet onthouden. Omdat we ervan overtuigd zijn dat we juist nu veel kunnen hebben aan wat zij ons pre-corona leerden. De belangrijkste les, in de woorden van veranderkundige Cris Zomerdijk: ‘De echte verandering gaat niet over techniek, maar over menselijk gedrag en emoties’.

Ook een succesvolle digitale toekomst begint bij het succes van je mensen. Je leest er alles over in ons e-magazine Succesvol in een digitale toekomst: begin bij jezelf.

Deel deze pagina