header_featured

Succesvol doelen stellen én bereiken met het G-WAVE actieplan van Insights

Het is één van de belangrijkste graadmeters van persoonlijke effectiviteit, effectief leiderschap en effectieve teamsamenwerking: heldere doelstellingen hebben. Weten waar je staat, waar je naartoe wilt en hoe je daar moet komen. Daarbij geldt voor teams uiteraard dat het belangrijk is dat de teamleden een gezamenlijk doel hebben, dat logisch volgt uit een gedeelde missie en visie.

Heldere doelstellingen:

Insights Kleuren: wat houdt je tegen?

Toch hebben veel mensen geen heldere doelstellingen. Ze weten niet hoe, realiseren zich niet hoe belangrijk doelstellingen zijn, zijn bang om te falen of zien op tegen de inspanningen en discipline die nodig zijn om de gestelde doelen ook daadwerkelijk te bereiken. Kijken we naar kleurrijke voorkeuren, dan zien we vaak dat:

  • mensen met een voorkeur voor Helder Blauw veel beren op de weg zien
  • mensen met een voorkeur voor Vurig Rood te hard gaan
  • mensen met een voorkeur voor Stralend Geel te veel tegelijk willen
  • mensen met een voorkeur voor Zacht Groen te voorzichtig zijn

Het G-WAVE actieplan van Insights

Een krachtig hulpmiddel om heldere doelen te stellen én te bereiken is het G-WAVE actieplan van Insights. Daarbij maak je gebruik van en hou je rekening met alle vier de Insights Kleuren. Zo voorkom je dat je te hard of juist te zacht gaat, te veel wilt of te voorzichtig bent enzovoort. Je zorgt er als leider of team ook voor dat je alle medewerkers of teamleden ‘meeneemt’. Bovendien zorg je er met de G-WAVE voor dat je doelstellingen SMART zijn (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Resultaatgericht en Tijdgebonden).

In 5 stappen van doel naar resultaat

G-WAVE actieplan

Zo maak je snel en eenvoudig een G-WAVE actieplan:

  • Stap 1 Formuleer een Gerichte doelstelling
  • Stap 2 Gebruik je Blauw: Waarom is dit belangrijk voor je?
  • Stap 3 Gebruik je Rood: Wat ga je doen om je doel te bereiken?
  • Stap 4 Gebruik je Geel: Hoe ziet het eruit als je je doel hebt bereikt?
  • Stap 5 Gebruik je Groen: Wie kan je daarbij helpen?

Maak een krachtenveldanalyse

Je actieplan of strategie wordt nóg sterker als je vooraf een krachtenveldanalyse maakt. Op de weg van A naar B krijg je immers altijd zowel met helpende als met belemmerende factoren te maken. Om je doel te bereiken, moeten de helpende krachten het winnen van de belemmerende krachten. De hamvraag: wat is daarvoor nodig?

Gezamenlijk doel

Dat teamleden vaak van nature geneigd zijn om voorrang te geven aan hun persoonlijke doelstellingen boven die van het team is volgens Patrick Lencioni één van de vijf frustraties van teamwork. Het maakt het team als geheel – en daarmee de organisatie – minder succesvol. Een sterk team is gefocust op het bereiken van de collectieve resultaten. Het heeft een duidelijke richting, laat zich niet makkelijk afleiden, komt afspraken na en onderneemt actie op de juiste dingen.

Ook een sterk team worden?

In ons gratis e-book ‘Teamontwikkeling: in 3 stappen naar een sterk team’ laten we je zien hoe je jouw team en daarmee de organisatie vooruit helpt.

>>> Download het GRATIS e-book

Deel deze pagina