Leidinggeven aan millennials: zorg voor persoonlijk contact

07 mei 2019

Iedereen hecht waarde aan een goede werksfeer. Iedereen wil leuke collega's en gehoord worden, ook door de baas. Maar voor de nieuwe generatie werkenden, de millennials, zijn een fijne werkomgeving en dito sfeer allesbehalve een extraatje, ze zijn cruciaal voor hun werkgeluk

Geen scheiding werk en privé

Mijn generatie, geboren tussen 1985 en 2000, staat niet voor niets symbool voor de happyholic. Als wij ons niet thuis voelen op ons werk, kunnen we niet optimaal functioneren. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat millennials nauwelijks nog scheiding kennen tussen werk en privé. De opvatting 'Leven doe je in je vrije tijd' is voor ons achterhaald. Werk doen we vaak thuis, ook in de avonduren of het weekend; op de werkvloer staan we te pingpongen met collega's die ook onze vrienden zijn en met wie we naar het café, strand of concert gaan. We hechten niet alleen aan persoonlijk contact en goede relaties met collega's en leidinggevende, we hebben het nodig.

Millennials verwend en arrogant?

Millennials zijn opgegroeid in gezinnen waar het kind centraal staat, mag meepraten en meebeslissen. En kreeg de boodschap mee: 'Je kunt alles worden wat je wilt'. Het resultaat is een open, vernieuwende en zelfverzekerd generatie. Of zijn we gewoon verwend en arrogant? Het laatste hoor je vooral van leidinggevenden. Toch zijn diezelfde leidinggevenden vaak zelf ouder van millennials. Ik adviseer ze bij ergernis en frustratie over houding en gedrag van hun jonge teamleden toch eens stil te staan bij zichzelf en zich af te vragen hoe ze dezelfde karakteristieken bij hun eigen kind beoordelen. Best kans dat ze tot de conclusie komen dat ze met twee maten meten. Dat kan een helpend inzicht zijn.

Graag eerlijke, inhoudelijke feedback

Happyholics, de millennials voorop, krijgen stress van een leidinggevende die afstand houdt en hiërarchisch in zijn rol zit. We zijn immers vanuit onze opvoeding gewend ons vrij te uiten en te bewegen en zijn er niet in getraind iemand puur op grond van leeftijd of ervaring met extra respect te behandelen. Wij hoeven niet te worden gepamperd, houden van eerlijke, inhoudelijke feedback. En we willen kunnen sparren met onze teamleider. Wij hebben persoonlijk contact met onze leidinggevende nodig om het beste uit onszelf te halen.

Generatiemanagement: dichtbij je mensen staan

Voor de leidinggevende betekent deze ontwikkeling dat de competentie om mensen situationeel aan te sturen belangrijker wordt dan inhoudelijke kennis. Om die rol goed in te vullen, moet je dichtbij je teamleden staan. Zo leer je hun beweegredenen kennen, weet je wat ze nodig hebben, hoe je ze het beste kunt ondersteunen en motiveren. En, opnieuw, dat vraagt om persoonlijk contact. Hoe doe je dat? Koffie of lunch buiten de deur, broodje halen en een stukje wandelen of een biertje op een terras. Dat creëert de sfeer waarin je persoonlijk contact versterkt. En het praat een stuk makkelijker dan aan weerszijden van het bureau van de baas.

Meer weten over Leidinggeven aan millennials? Lees ook:

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina