header_featured

5 tips voor meer vertrouwen in teams

08 december 2020

Het is de basis voor positieve relaties en daarmee essentieel voor succesvolle teamsamenwerking: vertrouwen. Maar vertrouwen kun je niet afdwingen; het moet groeien. En dat kost tijd. Tegelijkertijd is het enorm kwetsbaar: er is weinig voor nodig om het kwijt te raken. En als het vertrouwen een fikse deuk oploopt, dan is die lastig – vaak zelfs onmogelijk – te herstellen.

Vertrouwen is één van de 8 aspecten van het Insights Model voor Teameffectiviteit. Niet voor niets de eerste bouwsteen van Patrick Lencioni’s piramide voor goed functionerende teamsVertrouwen (durven) geven is bovendien een teken van goed leiderschap.

In teams met veel vertrouwen:

 • gaan mensen open en eerlijk met elkaar om, waardoor er een prettige werksfeer heerst;
 • durven mensen zichzelf te zijn, omdat ze weten dat iedereen elkaar respecteert en waardeert;
 • voelen mensen zich veilig genoeg om dingen uit te proberen en fouten te maken, belangrijke voorwaarden voor vernieuwing;
 • durven mensen elkaar feedback te geven en conflicten bespreekbaar te maken, belangrijke voorwaarden voor groei;
 • kunnen mensen op elkaar rekenen, zowel voor werkafspraken als persoonlijke steun. Ze helpen elkaar, zoeken samen naar oplossingen en delen kennis en ervaringen. Zo komen ze samen verder.

Zoals gezegd kun je vertrouwen in teams niet afdwingen. Je kunt het wel bevorderen:

 1. Leer elkaar kennen
  Maak persoonlijk contact en neem de tijd om elkaar écht te leren kennen, niet alleen als collega, maar ook als mens. Neem regelmatig de tijd voor een praatje, doe leuke dingen, vier successen. Dat kan ook prima virtueel.

 2. Heb oprechte aandacht voor elkaar
  Vertel elkaar waar je mee bezig bent en wat je bezighoudt, ook op persoonlijk vlak. Mensen nemen immers hun hele zelf mee naar hun werk.

 3. Waardeer onderlinge verschillen
  Elk teamlid is anders en levert een unieke bijdrage aan het team. Onderzoek samen ieders waarde voor het team en hoe individuele kwaliteiten nog beter kunnen worden ingezet. Zo zorg je er ook voor dat collega’s elkaar beter weten te vinden als ze ergens tegenaan lopen.

 4. Zorg voor transparantie
  Wees open en eerlijk, ook (vooral!) als iets niet goed gaat of er fouten zijn gemaakt. Doe geen loze beloften en hou je aan afspraken.

 5. Pak uitdagingen samen aan
  In het verlengde van 4: gaat iets niet goed, staat het team voor een uitdaging of is er een conflict? Ga dan met elkaar op zoek naar een oplossing! Door je teamgenoten te betrekken, creëer je vertrouwen en verbondenheid: ‘We doen dit samen’.

 


Aan de slag met teamontwikkeling?

Vertrouwen in teams is cruciaal. Maar vertrouwen alleen maakt nog geen topteam. Wat nodig is voor optimale teamsamenwerking is voor elk team anders. In ons gratis e-book ‘Teamontwikkeling: in 3 stappen naar een sterk team’ laten we je zien hoe je jouw team en daarmee de organisatie vooruit helpt.

Deel deze pagina