header_featured

Insights Discovery in crisistijd: wat héb je eraan?!

Nope, we staan niet op de lijst. Coaches, trainers, L&D-professionals: geen vitale beroepen. Voor ons geen applaus. Wij zijn de nuttelozen, die net zo goed hun snotjes op formaat kunnen gaan zitten sorteren, zoals Pieter Derks voorstelt. Oké, die profielen komen misschien nog van pas als het wc-papier echt op is. Maar verder heb je er weinig aan. Een beetje down worden we er bij Insights wel van. Een aantal van ons vindt het bij vlagen enorm lastig om zichzelf te motiveren. Het gevoel hebben dat je werk ertoe doet, is niet voor niets een belangrijke factor voor werkgeluk. Waarom hebben we verdorie geen echt beroep geleerd? Hadden we nu mensen kunnen helpen.

Door een Insights-bril naar jezelf kijken

Maar heeft wat we doen dan helemaal geen zin? Mijn collega vertelt dat het haar de laatste dagen toch wel heeft geholpen om door een Insights-bril naar zichzelf en de mensen om haar heen te kijken. En zich te realiseren dat haar drukke kip-zonder-kop-gedrag niet betekent dat de crisis haar hersenen heeft aangetast: het is gewoon Geel onder stress. Het zorgde er ook voor dat ze haar harde grappen inslikte, toen haar vriend met eerste kleur Blauw weer een gedetailleerd en in haar ogen nogal doemdenkerig verhaal begon over de economische gevolgen van corona. We reageren allemaal anders op deze crisis, uiten onze zorgen en stress anders, en hebben ook allemaal iets anders nodig om onder deze bizarre omstandigheden goed te blijven functioneren. Toch wel fijn als je een beetje doorhebt hoe dingen voor jou en je geliefden werken, als je nog weken op elkaars lip moet zitten.

Goed communiceren wordt er niet makkelijker op

Inzicht in jezelf en anderen helpt ook in de virtuele samenwerking met je collega’s. Want goed communiceren, zorgen dat aan het eind van het overleg iedereen zijn zegje heeft kunnen doen en zich gehoord voelt, besluiten nemen waar iedereen achter staat: het wordt er niet makkelijker op als de een op precies de verkeerde momenten zijn microfoon aan of uit zet, de baby van een ander door de actiepunten heen tettert en de net-uit-bed-look van een derde toch wel heel erg afleidt van het verslag van de bestuursvergadering. Wie de Insights Kleuren van zijn collega’s kent, weet dat hij collega 1 bewust moet uitnodigen om zijn mening te geven, dat hij niet al te lang moet uitweiden als hij de aandacht van collega 2 wil vasthouden en dat collega 3 harder gaat op een paar complimenten dan collega 4 op speed. Handig onder normale omstandigheden, maar zeker nuttig in een tijd waarin menig team een beetje zenuwachtig naar de toekomst kijkt en er lastige keuzes moeten worden gemaakt. 

Realistisch en bescheiden 

Maar laten we ook realistisch blijven. En bescheiden. Er zijn op dit moment heel veel dingen veel belangrijker dan Insights Discovery en de ontwikkeling van je medewerkers, teams en leiders. Maar zolang als ons werkende leven doorgaat, pluk je er zeker de vruchten van.   


Samen door de crisis: zo kan Insights Discovery helpen

Ons blog staat boordevol inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die jou in deze onzekere tijden kunnen helpen om in verbinding te blijven met de mensen die je lief zijn en goed te blijven samenwerken met collega’s. Op deze pagina hebben we de meest relevante content voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

Zo kan Insights Discovery helpen

Deel deze pagina