header_featured

Ook effectief leidinggeven op afstand begint bij jezelf

Effectieve leiders zijn zelfbewuste leiders. Ze hebben een goed beeld van zichzelf als leider en weten wat de situatie en hun mensen van hen nodig hebben. Het resultaat van regelmatige reflectie, waarbij je van een afstandje naar jezelf en je omgeving kijkt en daarvan leert. Maar in crisistijd staat je hoofd niet naar reflectie. Er is veel te veel te doen en iedereen kijkt naar jou voor antwoorden of ‘de juiste koers’. Stilstaan bij je gedrag, rol en ontwikkeling als leider - dat komt straks wel weer, toch?  

Onder druk laten we vaak ineffectief gedrag zien

Nee, juist nú is het moment. Omdat je een voorbeeldrol hebt en mensen in onzekere tijden meer nog dan anders geneigd zijn om te doen wat de leider doet. Omdat je eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten, voordat je een ander helpt. Maar bijvoorbeeld ook omdat als we onder druk staan, we vaak gedrag laten zien dat ineffectief is, of zelfs averechts werkt.  

Zo laat onderzoek zien dat in crisissituaties veel leiders terugvallen op een directieve leiderschapsstijl, op ‘command and control’. In Insights-termen: ze laten vooral hun Rood zien. Een logische reflex, en op dat moment vaak ook nodig: er moeten knopen worden doorgehakt en acties ondernomen. Maar als een crisis langer duurt en de wereld van werk blijvend verandert, is deze manier van leidinggeven niet voldoende. Dan heb je ook je Groen nodig, om mensen die thuiswerken lastig vinden goed te kunnen ondersteunen. Je Blauw, om structuur aan te kunnen brengen op plekken waar de boel in het honderd loopt. En je Geel, om ruimte te kunnen scheppen voor nieuwe ideeën en experimenten. 

Effectieve leiders gebruiken alle 4 de Insights Kleuren

Bij alle 4 de Insights Kleuren horen kwaliteiten die belangrijk zijn voor goede leiders. Anders gezegd: effectieve leiders gebruiken alle 4 de kleuren. Doen ze dat niet, dan vallen er gaten.  Net zoals iedereen hebben ze natuurlijk wel een voorkeur voor één of meerdere kleuren. Maar ze kunnen ook de andere kleuren inzetten, al kost dat soms wat moeite. Die voorkeur komt ook tot uiting in hun leiderschapsstijl. Insights onderscheidt 4 vormen van leiderschap, waarbij elke vorm een combinatie is van 2 Insights Kleuren. Ook hier geldt: de beste leiders zijn in staat alle 4 de vormen te integreren in hun persoonlijke leiderschapsstijl.

Waar laat jij gaten vallen? 

Waar liggen jouw voorkeuren als het om leidinggeven gaat? Waar laat jij gaten vallen? En wat heb jij nodig om in deze onzekere tijden het hoofd koel te houden? Het gratis e-book ‘Leidinggeven op afstand: Effectieve leiders zijn zelfbewuste leiders’ helpt je om kritisch naar jezelf te kijken en hiervan te leren. Het vertelt je alles over de Insights Kleuren en leiderschapskwaliteiten, de 4 vormen van leiderschap volgens Insights én geeft handvatten en tips voor effectief leidinggeven in een virtuele omgeving.  

Deel deze pagina