header_featured

Niks betere samenwerking: kantoortuin zorgt vooral voor stress

‘Werknemer lijdt in kantoortuin’, kopte de NOS vorige week. Ook veel ander media besteedden aandacht aan kantoortuin-ellende. Is het echt alleen maar kommer en kwel in de open kantoorruimte? Hoe zit het bijvoorbeeld met het idee dat mensen beter gaan samenwerken en meer werkgeluk ervaren als je ze bij elkaar zet?

Aanleiding voor alle aandacht voor de kantoortuin was een uitzending van De Monitor. Het onderzoeksprogramma presenteerde de resultaten van een onderzoek onder 90 bedrijfsartsen. 80 procent van hen zegt dat het ziekteverzuim zou dalen als mensen met minder collega's in een ruimte zitten. Bijna 60 procent vindt zelfs dat kantoortuinen moeten worden afgeschaft. 

Stress en burn-out

Op de stelling ‘Werknemers die bij mij komen, noemen de kantoortuin als een van de redenen van hun verzuim’, antwoordt 92 procent van de ondervraagde artsen ja. De voornaamste oorzaken van de klachten die mensen hebben: geluidshinder en concentratieverlies. Zo'n 80 procent van de artsen hoort dat werknemers stress ervaren in een open kantoor. Ruim 30 procent zegt dat patiënten een burn-out melden als gevolg van de kantoortuin.

Minder face to face communicatie

Maar hoe zit het dan met de vermeende voordelen van kantoortuinen: dat ze de  communicatie, samenwerking en onderlinge relaties verbeteren? Wetenschappers van Harvard zochten uit hoe het met die communicatie zit. Ze volgden de transformatie van 2 kantoren die de oorlog verklaarden aan muren en kantoortuinen bouwden. De onderzoekers hielden alle interacties van werknemers zo nauwkeurig mogelijk bij, onder meer door ze sensoren om te hangen. Uitkomst: mensen gingen in de open kantoortuin meer digitaal met elkaar communiceren en 70 procent minder ‘face to face’. De onderzoekers vermoeden dat kantoortuin-werkers zich dermate overprikkeld voelen dat ze de neiging krijgen zich terug te trekken. 

Afschaffen dan maar, die kantoortuinen?

Dat niet direct. Maar Erwin Speklé, senior ergonoom bij ArboUnie pleit in De Monitor wel voor een minimaal aantal stilteplekken: 1 stilteplek voor iedere 5 of 10 werkplekken, afhankelijk van het soort werk. Speklé: Het is belangrijk dat mensen kunnen werken op een plek waar ze willen werken en dat ze zich niet gevangen voelen in een grote ruimte. Als mensen zelf kunnen kiezen hoe ze hun werk inrichten, heeft dat een hele positieve invloed.’

Werk dat bij je past op een plek die bij je past

En daarmee zijn wij het helemaal eens. De ‘beste’ medewerkers zijn immers werkgelukkige medewerkers. Mensen die werk doen dat bij hen past op een manier én op een plek die bij hen past. Voor de een is dat de kantoortuin, voor de ander de stilteplek en voor een derde de eigen achtertuin. Wat die betere communicatie en samenwerking betreft: mensen bij elkaar zetten is sowieso niet de oplossing. Wat wel helpt? Ervoor zorgen dat mensen inzicht krijgen in hun eigen en andersmans voorkeuren op dit gebied. En daar weten wij toevallig álles van.

Meer weten over wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen en meer werkgeluk te ervaren? Bestel gratis ons magazine Van zelfinzicht naar werkgeluk.

Bronnen: NOS, De Volkskrant, De Monitor

Deel deze pagina