header_featured

Werkgeluk maakt crisisbestendiger

Werkgeluk? Organisaties hebben in deze tijd wel wat anders aan hun hoofd, zou je zeggen. Toch loont het om ook – júist – in crisistijd werk te maken van werkgeluk. Het maakt je mensen en daarmee je organisatie crisisbestendiger.   

Werkgeluk was de afgelopen jaren een hot topic. Geen wonder, als je kijkt naar de (bewezen!) effecten ervan: werkgelukkige medewerkers zijn niet alleen minder vaak ziek, ze presteren ook beter, zijn betere probleemoplossers, hebben meer energie en zijn meer betrokken bij hun werk dan hun minder gelukkige collega’s. Ook zorgen ze voor een goede sfeer op de werkvloer en voor tevreden klanten.

De energie en bereidheid om alle zeilen bij te zetten

Het is niet moeilijk te bedenken hoe organisaties daar in de huidige situatie de vruchten van plukken. Juist nu heb je mensen nodig die de energie en bereidheid hebben om alle zeilen bij te zetten en met creatieve oplossingen komen voor lastige anderhalvemeterproblemen. Die gestreste collega’s een hart onder de riem steken en de teamspirit hooghouden. Die zorgen dat klanten blijven komen – ook als je ze niet kunt bedienen zoals je dat voorheen deed.

Werkgeluk tijdens de crisis

Om organisaties te helpen een cultuur voor werkgeluk te creëren, onderscheiden we 5 geluksfactoren: relaties, uitdaging, betekenis, positieve emoties en flow. Ze zijn gebaseerd op het geluksmodel van Martin Seligman, een van de grondleggers van de Positieve Psychologie. Tijdens deze crisis krijgen sommige factoren extra betekenis of zorgen juist voor een flinke uitdaging.

#1 | Relaties

Een goede relatie met je collega's en je leidinggevende. Een cultuur waarin mensen op een respectvolle manier met elkaar omgaan. 

Niet voor niets bovenaan: positieve relaties met collega’s en leidinggevenden. We hebben de afgelopen maanden haast tot vervelens toe gehoord dat we ‘het samen moeten doen’. Kloppen doet het natuurlijk wel. We voelen ons vele malen sterker als we weten dat we er niet alleen voor staan. Krijgen meer voor elkaar als we er echt samen de schouders onder zetten. Slepen elkaar door slechte dagen heen en ga zo maar door. Het vraagt wel om verbinding, en die is niet vanzelfsprekend als je op afstand werkt. Inzicht in wat mensen nodig hebben om ook virtueel fijn samen te werken en die verbinding te voelen, helpt.  

Gratis e-book | (Samen)werken op afstand Download e-book 

#2 | Uitdaging

De mogelijkheid hebben om het beste van jezelf te laten zien en steeds beter te worden. Uitgedaagd worden en de vrijheid krijgen om te experimenteren (mét goede begeleiding).

Aan uitdaging momenteel geen gebrek. We werken onder bijzondere omstandigheden en worstelen met vraagstukken die een half jaar geleden niet eens in ons hoofd opkwamen. Het goede nieuws: er worden geweldige oplossingen bedacht en vernieuwen gaat sneller dan ooit. Daar zijn veerkracht en creativiteit voor nodig, beide ‘kenmerken’ van de werkgelukkige medewerker. Het is aan de organisatie en haar leiders om creativiteit te stimuleren, ruimte te bieden aan experimenten en iedereen te betrekken – want de mooiste oplossingen komen vaak uit onverwachte hoek.

#3 | Betekenis

Het gevoel dat je werk een duidelijk doel dient. Je werk belangrijk vinden en betrokken zijn bij het eindresultaat.

Haalde jouw werk niet de lijst met vitale beroepen? Dan heb je je in de afgelopen maanden vast wel eens afgevraagd of dat jouw baan officieel tot 'bullshitbaan' bestempelt. Twijfelde je toch al of je nog wel zo gelukkig was in je werk, dan is corona wellicht het zetje dat je nodig hebt om het roer om te gooien. Om werkgelukkig te zijn, hebben we het allemaal nodig om van betekenis te zijn. Organisaties en hun leiders kunnen er met een duidelijke purpose en waardering voor ieders bijdrage voor zorgen dat mensen trots kunnen zijn op hun werk.

#4 | Positieve emoties

Om je goed te voelen, heb je positieve emoties nodig, zoals tevredenheid, plezier, hoop en nieuwsgierigheid.

We draaien ‘m even om: de vele stress die de crisis met zich meebrengt, draagt niet bij aan ons werkgeluk. Sterker nog: die stress is zo groot en houdt al zo lang aan, dat er al gesproken wordt over een naderende golf van coronaburn-outs. Het kan enorm helpen als je stressgedrag bij jezelf en anderen kunt herkennen. Als je weet waar iemand stress van krijgt, hoe dat stressgedrag eruitziet en wat er nodig is om die stress weg te nemen. Ook belangrijk: plezier blijven maken en lachen met elkaar. Het verlaagt het niveau van je stresshormonen én zorgt voor verbinding.

#5 | Flow

Het gevoel dat je helemaal opgaat in wat je doet. Je vergeet de tijd, vergeet jezelf, bent geconcentreerd en geïnspireerd en voelt je na afloop heel voldaan.

Flow kun je niet afdwingen. Je kunt er wel de voorwaarden voor scheppen. Je zou kunnen zeggen dat als aan de eerste 4 factoren voor werkgeluk wordt voldaan, niets die vijfde in de weg staat. Maar van mensen die nu thuiswerken met rondrennende kinderen en een jengelende partner is flow wellicht wat veel gevraagd. Die zijn al blij als ze lekker kunnen doorwerken. Voor zowel flow als ‘lekker doorwerken’ tijdens de crisis geldt: wat daarvoor nodig is, is voor iedereen anders.


Van zelfinzicht naar werkgeluk

Werkgelukkig(er) worden begint dan ook met zelfinzicht. Met ontdekken wat kan bijdragen aan je werkgeluk, wat je werkgeluk in de weg staat en wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen. Met weten waar je goed in bent, wat je boeiend en waardevol vindt, wat jij een team of organisatie te bieden hebt en wat je nodig hebt van een ander. Als je dat weet, kun je de verantwoordelijkheid pakken voor je eigen werkgeluk en goede keuzes maken richting duurzame inzetbaarheid. Crisisbestendige organisaties helpen hun medewerkers daarmee. Je leest er meer over in ons magazine Van Zelfinzicht naar Werkgeluk.

Deel deze pagina