Purpose Driven Leadership: niet praten maar doen

28 februari 2019

‘Bedrijven met een hoger doel zijn blijvertjes, merken met een hoger doel floreren en mensen met een hoger doel gedijen’, citeerde de Volkskrant onlangs Alan Jope, de nieuwe baas van Unilever. Jope sprak deze woorden op het World Economic Forum in Davos, waar het woord purpose één van de ‘buzzwords’ was als het gaat om leiderschapsontwikkeling.

Het bevestigt wat ik om me heen zie: mensen willen meer dan ooit van betekenis zijn en bijdragen aan iets waar ze écht in geloven. Je kunt het ook omdraaien: als mensen ergens in geloven, komen ze daar steeds vaker voor uit en zijn ze vaker bereid daar iets voor te doen. Ik zie het op mijn werk, maar ik zag het laatst ook thuis, waar mijn 15-jarige dochter eigenhandig een brief aan haar schooldirecteur schreef omdat ze in Den Haag voor een beter klimaatbeleid wilde gaan demonstreren. 

Wil je je werkelijk onderscheiden en geloofwaardig zijn, dan moet je ook in lijn met je purpose handelen.

Acties verbinden aan je hogere doel

Organisaties en leiders doen er dus goed aan om een inspirerende purpose te formuleren. Maar met het woorden geven aan je hogere doel ben je er nog niet. Wil je je werkelijk onderscheiden en geloofwaardig zijn, dan moet je ook in lijn met je purpose handelen. Er acties aan verbinden. Een organisatie die dit op een krachtige manier doet is DSM. De in Davos gelanceerde definitie van de zakelijke elite – those who care – is overigens afkomstig van DSM-topman Feike Sijbesma. Maar dat tussen haakjes. 

De purpose van DSM: Creating brighter lives for all. DSM gelooft oprecht dat ‘science can change the world’ en wil dat de rest van de wereld hier ook van overtuigd raakt. Het startte daarom in 2016 de Bright Minds Challenge. Het idee erachter: er bestaan al allerlei oplossingen voor 100% hernieuwbare energie. Laten we ervoor zorgen dat de bedenkers zich melden, zodat wij hen kunnen helpen om hun technieken zo snel mogelijk verder te ontwikkelen. 

Stimulans voor creativiteit en innovatie

DSM wil met zijn Bright Minds Challenge nadrukkelijk een beweging creëren die mensen bij elkaar brengt rond een gemeenschappelijk doel. Daarmee krijgt ieders aandeel betekenis. Met zijn oproep aan de ‘slimme koppen’ om van zich te laten horen, laat het bedrijf bovendien zien dat het bereid is om te luisteren naar nieuwe ideeën en openstaat voor experimenten. Het hogere doel is helder, de weg ernaartoe ligt open: een grote stimulans voor creativiteit en innovatie. Hiermee toont DSM lef; het lef om het eigen ego opzij te zetten en te zeggen: er zijn mensen die het beter weten dan wij en ons kunnen helpen ons doel te verwezenlijken.

Doen waar je in gelooft zorgt voor engagement en verbinding

Wellicht heeft jouw organisatie niet het formaat en de mogelijkheden van DSM. Maar wat let je om je door de multinational te laten inspireren? Want doen waar je in gelooft, wérkt. Het zorgt voor engagement en verbinding – van klanten én medewerkers. Die tweede groep is gemotiveerder, werkgelukkiger, productiever en werkt beter samen. Dat komt de effectiviteit van het individu, het team én de organisatie enorm ten goede.

Dus vertel eens: Wat is de purpose van jouw organisatie? En op welke manier doe jij waar je in gelooft?

Banner-bestellen-magazine-nieuw-leiderschap

Deel deze pagina