Millennials massaal op zoek naar zingeving en betrokkenheid

28 mei 2018

Millennials ontlenen hun identiteit voor een groot deel aan het werk dat ze doen. En dus willen ze dat hun werk zinvol is en leuk. Nou is werk natuurlijk niet altijd leuk, maar ook een stomme klus kan zingeving bieden, als je tenminste begrijpt waarom die moet worden geklaard. Als je begrijpt wat de toegevoegde waarde is, voelt geen enkele klus als stom. Dan kun je er namelijk betekenis aan geven.

Aan millennials is geleerd: ga voor werkgeluk

Als we pas zijn begonnen in onze eerste echte baan, zijn we nog niet bezig met de vraag of we betekenisvol werk doen. We hebben werk en verdienen meer dan het dubbele van wat we als student te besteden hadden. Mooi toch? Maar na een tijdje gaan we kritisch kijken – zo zijn we opgevoed – en zouden we zomaar kunnen ontdekken dat we meedraaien in een tredmolen die onze energie dreigt op te slurpen zonder dat er nieuwe energie voor in de plaats komt. Wij zijn opgegroeid met het idee dat de hele wereld voor ons open ligt, dat we moeten gaan voor werkgeluk, niet voor het geld. En daar zit je dan, op kantoor opdrachten van de baas uit te voeren zonder dat je precies weet wat het nut is van de klus en waarom die precies zó moet worden gedaan. Als er geen cultuur heerst waarin je waarom-vragen kunt stellen en als jouw inbreng niet wordt gevraagd, kan dat zó frustreren dat je je motivatie en gedrevenheid verliest.

Waarom-vragen komen voort uit betrokkenheid

Maar verwar de eeuwige waarom-vragen en waarom-zo-vragen van millennials niet met de ontdekkingsreis van de peuter die de wereld wil begrijpen. Onze vraag komt voort uit betrokkenheid én uit de oprechte behoefte zinvol bezig te zijn en toegevoegde waarde te leveren. Wij willen deel zijn van een team, een gemeenschap, van iets groters dan wijzelf, om sámen het verschil te maken. Dat draagt bij aan ons werkgeluk en daar is elke organisatie bij gebaat.

Millennials lopen hard als je hun betrokkenheid honoreert

Oké, wij willen dus van betekenis zijn. En dat betekent dat we betrokken willen worden bij het uitzetten van de koers van de organisatie. Of minstens goed en in een vroeg stadium worden geïnformeerd. Eigenlijk willen we meer dan dat: we willen meedenken over de toekomst van de organisatie en onze mening geven. En dan willen we dat er echt naar ons wordt geluisterd, naar onze vaak creatieve en innovatieve ideeën.

Als je onze betrokkenheid en gedrevenheid honoreert, geef je ons het gevoel dat we medeverantwoordelijk zijn, dat de organisatie ook een beetje van ons is. En als je dat als leidinggevende goed aanstuurt, dan lopen we heel hard, dan gaan we voor je door het vuur.

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap is dan: die uitdaging aangaan. Je realiseren dat millennials de inspiratie en innovatie voor de toekomst van de organisatie vormen. Een goede werkgever zal deze happyholics zelfs stimuleren om te onderzoeken hoe zij het beste uit zichzelf halen en optimaal van betekenis kunnen zijn voor zichzelf en voor de organisatie. Want die werkgever realiseert zich dat uiteindelijk de organisatie daarvan profiteert.

Meer weten over Leidinggeven aan millennials? Lees ook:

Deel deze pagina