header_featured

Loopbaanbegeleiding met Insights Discovery

Afgelopen augustus meldden Nederlandse werkenden en werkzoekenden zich massaal aan voor een gratis ontwikkeltraject bij een gecertificeerd loopbaanadviseur: onderdeel van het coronasteunpakket van het kabinet. Op 1 december 2020 komen er opnieuw 50.000 adviestrajecten beschikbaar. Loopbaanadviseur, trainer en Insights practitioner Angelique de Kruijff verwacht ook dan weer veel aanvragen. In haar reguliere loopbaan- en outplacementtrajecten maakt ze veelvuldig gebruik van Insights Discovery: ‘Het biedt echt een meerwaarde.’

Net als veel collega-practitioners zag ook Angelique in het voorjaar haar werkzaamheden flink teruglopen. ‘Vanwege corona werd het ene na het andere teamontwikkeltraject uit mijn agenda geschrapt. Ik heb toen ook een Tozo-uitkering aangevraagd. Maar meteen na de zomervakantie ging de Tijdelijke subsidie NL leert door van start en kreeg ik ineens veel aanvragen voor ontwikkeladvies.’ De subsidie vergoedt in totaal 4 uur aan gesprekken plus een arbeidsmarktscan. Daarin past helaas geen Insights Discovery. Ik zou het wel graag als extra mogelijkheid willen aanbieden, omdat ik uit jarenlange ervaring weet hoe waardevol het kan zijn.’

Sollicitatiegesprekken oefenen

Het Insights Discovery profiel helpt mensen om zichzelf beter te begrijpen en zo een beter beeld te krijgen van het werk dat bij hen past. Maar het is ook op een heel praktische manier te gebruiken. Angelique: ‘Deelnemers die een (andere) baan zoeken, zetten vaak hele zinnen uit het profiel in hun sollicitatiebrieven of op LinkedIn, omdat ze zo mooi hun sterke punten beschrijven. Ook gebruiken we Insights ter voorbereiding op een netwerk- of sollicitatiegesprek: hoe ga je dan met verschillende communicatiestijlen om? In de werving & selectie kom je veel mensen met een extraverte voorkeur tegen. Iemand met veel Groen of Blauw komt vanwege zijn introverte voorkeur dan vaak niet goed uit de verf. Dat oefenen we, en dat vinden mensen heel prettig en verhelderend: het is blijkbaar oké om (bijvoorbeeld) even tijd te vragen om na te denken. Als we het over sterke punten hebben, zeg ik overigens wel altijd heel nadrukkelijk dat je kleuren alleen iets over je voorkeuren zeggen, en niets over je competenties.’

Ook voor andere loopbaanvragen

De loopbaanadviseur is er ook voor andere loopbaanvragen. Voor mensen die vastlopen vanwege werkstress of een slechte communicatie met hun leidinggevende bijvoorbeeld. ‘Ook dan zet ik Insights Discovery als hulpmiddel in’, zegt Angelique. ‘Bij communicatieproblemen adviseer ik vaak om het profiel met die ander te delen en daar het goede gesprek over te hebben. En bij werkstress kijken we aan de hand van de kleuren naar energiegevers en energievreters. Je profiel delen is ook in dit geval handig. Vervolgens bekijk je samen met je leidinggevende hoe je ervoor kunt zorgen dat je werkzaamheden beter matchen met je persoonlijke stijl (Jobcrafting).’

Dat mensen nu met andere vragen komen dan vóór corona, kan Angelique niet zeggen. ‘Ik merk alleen dat het nu wat lastiger is om mensen zover te krijgen dat ze gaan netwerken. Dat virtuele kopje koffie of online sollicitatiegesprek is voor veel mensen toch wel extra spannend.’ 

Deelnemers loopbaanbegeleiding over Insights Discovery:

‘Ik heb het profiel met mijn cv meegestuurd naar mijn huidige werkgever en aan de hand daarvan hebben we een open gesprek gehad over wat ze wel en niet kunnen verwachten. Ook heb ik de samenvatting met bronvermelding aan mijn LinkedIn-profiel toegevoegd. Voor mij een fijne manier om in de derde persoon iets over mezelf te vertellen.’

'
Ik heb meer inzicht gekregen in waar ik goed en minder goed in ben, welke taken ik wel en niet fijn vind en waarom. In mijn loopbaan heb ik vaak keuzes gemaakt met mijn hoofd en me door anderen laten beïnvloeden. Nu maak ik keuzes op basis van wat echt bij me past en waar ik blij van word.'

‘Als ik een sollicitatiebrief schrijf, pak ik mijn Insights Discovery profiel er altijd bij. Het geeft me vertrouwen en kracht om de brief te schrijven, omdat ik op basis van het profiel weet dat de functie echt bij me past en ik daardoor succesvol kan zijn. Denk ik op basis van de ‘zwakke punten’ in mijn profiel dat bepaalde aspecten van een functie wel eens een uitdaging kunnen worden, dan vraag ik daar tijdens het sollicitatiegesprek goed op door.’

Van zelfinzicht naar werkgeluk

Beter samenwerken, goed leidinggeven, doen waar je goed in bent en gelukkig van wordt: het begint allemaal met zelfinzicht. Bij ontdekken wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen. Je leest er alles over in ons gratis magazine 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'.

Deel deze pagina