header_featured

Andy Lothian, oprichter Insights: 5 lessen die de coronacrisis ons leert

20 juli 2020

Hou vast aan je purpose: als corona leiders één ding leert, dan is het dat, schrijft Insights oprichter en CEO Andy Lothian in zijn wekelijkse blog. Al sinds de oprichting - 30 jaar geleden - is het de purpose van Insights om een wereld te creëren waarin mensen zichzelf en anderen écht begrijpen en in alles wat ze doen een positief verschil willen maken. Dat dit hogere doel in al die jaren onveranderd bleef en ook door de huidige crisis niet zal veranderen, is een teken dat het een goed hoger doel is.

Als je purpose geen constante waarde is, moet je ermee aan de slag, beweert Lothian. Wat kunnen leiders nog meer leren van de huidige crisis? 

5 lessen voor leiders

  1. Goede plannen helpen je door turbulente tijden. Maar vraag jezelf altijd eerst af: wat is mijn purpose? Je purpose is je WHY.   
  2. Zelfinzicht is de basis van alles. Beter zelfinzicht helpt je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om op een goede manier met verandering om te gaan.
  3. Een duidelijke strategie stelt je in staat de juiste keuzes te maken en biedt houvast in onzekere tijden.
  4. Er schuilt een grote kracht in community. Durf je kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen als je die nodig hebt. Je hebt niet overal een antwoord op, en dat hoeft ook niet. 
  5. Creëer ruimte en ben nieuwsgierig naar de disruptie die je ervaart. Wellicht zet het je op het spoor van precies díe innovatie die van jouw organisatie een organisatie van de toekomst maakt. 

Soft skills zijn essentiële vaardigheden

Zelfinzicht en authentieke menselijke vaardigheden zoals empathie, humor, nieuwsgierigheid, communicatie en leiderschap werden lange tijd ‘soft skills’ genoemd. Dat zijn ze niet, zegt Lothian. Het zijn essentiële vaardigheden, nu harder nodig dan ooit. Ze helpen ons om anderen beter te begrijpen en verschillen te waarderen. Zo zorg je ook voor inclusie.  

Rekening houden met wat je mensen nu nodig hebben

Leiders met inzicht in zichzelf en anderen, weten niet alleen wat ze zelf in deze disruptieve  tijd nodig hebben om dingen gedaan te krijgen. Ze kunnen in hun gedrag en communicatiestijl ook rekening houden met de behoeften en voorkeuren van hun medewerkers. Je leest er meer over in ons e-book (Samen)werken op afstand | 7x hoe inzicht in gedragsvoorkeuren helpt

Deel deze pagina