Meer werkgeluk met personal branding

Door de toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt kunnen we niet zonder personal branding. Maar ook organisaties hebben er baat bij. Omdat medewerkers die werk maken van personal branding zelf duidelijk zijn over waar en op welke manier ze het beste tot hun recht komen. Maar ook omdat een sterk persoonlijk merk bijdraagt aan alle factoren die bepalend zijn voor iemands werkgeluk.

Duurzame inzetbaarheid

Personal branding is niet alleen interessant voor professionals die zelf verantwoordelijk zijn voor het binnenhalen van opdrachten. Ook mensen die voor een baas werken kunnen er hun voordeel mee doen. De tijd van een baan voor het leven is immers voorbij. We moeten ervoor zorgen dat we duurzaam inzetbaar zijn en dat onze opdrachtgevers of leidinggevenden ons weten te vinden te midden van al die collega's die actief zijn in ons vakgebied. Dat betekent: laten zien waarin jij je onderscheidt en wat jouw toegevoegde waarde is. Daarbij is het uiteindelijke doel niet het binnenhalen van werk. Het gaat om het binnenhalen van het juiste werk – werk dat perfect past bij je ambities, talenten en kwaliteiten en waar je gelukkig van wordt.

Werkgeluk zorgt voor betere prestaties

Dat is een van de redenen waarom personal branding ook interessant is voor organisaties. Want gelukkige medewerkers zijn de best presterende medewerkers. Mensen die werk hebben gemaakt van personal branding weten waar en op welke manier ze het beste tot hun recht komen (oftewel: hoe de organisatie hun potentieel optimaal kan benutten). Ze zijn daarmee ook beter in staat om zelf te bepalen hoe hun werk eruit moet zien (job shaping). Er is veel wetenschappelijk bewijs dat deze manier van het werk organiseren een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten en de innovatiekracht van organisaties ten goede komt.

Personal branding bevordert mobiliteit

Verder bevordert personal branding de interne mobiliteit en flexibiliteit, omdat mensen proactiever worden en 'hun vinger opsteken' voor opdrachten die aansluiten bij hun motivatie en talenten. Ook draagt het bij aan de teameffectiviteit. Omdat je niet alleen kijkt naar de functionele kwaliteiten van de verschillende teamleden, maar ook naar hun motivatie en relationele kwaliteiten. Medewerkers moeten zelf aan de slag met personal branding, maar organisaties kunnen dit wel op allerlei manieren faciliteren. De eerste stap is erover praten. En mensen wijzen op de noodzaak te laten zien wat ze waard zijn en hoe ze optimaal kunnen bijdragen.

Personal branding en de 5 factoren voor werkgeluk

 1. Relaties
  Een authentiek personal brand komt je relaties met collega's en leidinggevenden ten goede. Ze weten wat ze aan je hebben, omdat je trouw bent aan je ware zelf en waarmaakt wat je belooft. Daarnaast betekent werken aan je personal brand ook aandacht besteden aan het opbouwen van een zinvol netwerk.
 2. Uitdaging
  Je ontwikkelt geen personal brand om je ego te plezieren, maar om je grenzen en mogelijkheden te verkennen. Om te laten zien en horen wat je voor de ander kunt betekenen en voor jezelf uitdagende kansen te creëren.
 3. Betekenis
  Een personal brand ontwikkelen start bij weten wat jou drijft. Wat gaat je echt aan het hart, waar maak je je boos over, welk probleem in jouw vakgebied fascineert je? Weet je hier een concreet doel aan te koppelen waar je vervolgens echt voor gaat, dan heb je een grote kans op werkgeluk.
 4. Positieve emoties
  Met een sterke personal brand haal je het werk en de opdrachten binnen die passen bij jouw ambities, talenten en kwaliteiten. Anders gezegd: je wordt gevraagd voor het werk waar jij blij van wordt.
 5. Flow
  Als je serieus werkt maakt van personal branding, creëer je alle voorwaarden voor flow: je doet werk dat je inspireert, energie geeft, goed afgaat en tegelijkertijd uitdaagt.

Meer lezen?
Ben je nieuwsgierig naar waarom personal branding verder interessant is voor organisaties? Of wil je weten hoe je werk maakt van personal branding en daarmee van je werkgeluk? Lees dan het artikel van Cees Harmsen in ons magazine 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'.

Bestel het gratis magazine: Insights On Topic | van zelfinzicht naar werkgeluk

Deel deze pagina