Coachingdagboek van een millennial - Deel 1

2018: The sky is the limit… not

2018 zou ‘mijn’ jaar worden. Het ging me op alle vlakken voor de wind. Ik was net afgestudeerd en had al een baan aangeboden gekregen die perfect aansloot bij mijn wensen en behoeften. Ik had een bruisend sociaal leven, een healthy lifestyle, al zes jaar een fijne vaste relatie en ga zo maar door. Het leek wel alsof alles waar ik van had gedroomd langzaam maar zeker werkelijkheid werd en het alleen maar beter ging worden. De slogan die ik voor dat jaar voor mezelf had bedacht was: ‘Just do it’. Oftewel: zeg gewoon zoveel mogelijk ‘ja’ op dingen, want the sky is the limit.

Niets bleek minder waar

Acht maanden later was mijn relatie verbroken, stond mijn baan op het spel, lag mijn sociale leven in duigen, was er weinig over van mijn gezonde routines en was ik mentaal het spoor volkomen bijster. In een dik half jaar tijd was mij keihard duidelijk geworden dat ‘the sky is the limit’ niet voor het menselijk lichaam geldt en dat wij allemaal maar met één brein en twee armen en twee benen zijn geboren. Door de snelheid waarmee ik me had ontwikkeld en de wereld om mij heen was veranderd, had ik er voor mijn gevoel een extra brein en een extra paar armen en benen bijgekregen. Dat was dus niet het geval. Ik voelde me onzeker, was uitgeput, onstabiel, angstig, zoekende en alleen. Langzaam maar zeker raakte ik vervreemd van mijn eigen ik: het was alsof de persoon die ik dacht te zijn steeds verder van me afdreef. Regelmatig vroeg ik me af: Wie ben ik? Wat doe ik in dit leven?

Zodra ik op kantoor kwam, ging ik in een stilteruimte of ergens in een hoek zitten, deed ik mijn oortjes in en sloot ik me van alles en iedereen af.

Helpende hand uit onverwachte hoek

Ik wist mijn fysieke en mentale gesteldheid voor veel mensen in mijn privéomgeving verborgen te houden. Op mijn werk was dat anders. Op een gegeven moment kreeg ik negatieve feedback van collega’s. Dat ging niet enkel over mijn werk maar ook over de manier waarop ik met dingen omging, communiceerde en me gedroeg. Zodra ik op kantoor kwam, ging ik in een stilteruimte of ergens in een hoek zitten, deed ik mijn oortjes in en sloot ik me van alles en iedereen af. Zo zou ik het wel oplossen zonder anderen te belasten, dacht ik. Het tegendeel was waar.

Nadat mijn collega’s mijn geworstel een tijdlang stilletjes gade hadden geslagen, werd ik op het matje geroepen bij mijn ‘metgezel’. (Bij Insights heeft namelijk elke medewerker een ‘metgezel’ of buddy met wie hij regelmatig in gesprek gaat over zijn werk en persoonlijke ontwikkeling.) In plaats van dat mij op dat moment de deur werd gewezen, stak mijn werkgever mij de helpende hand toe en bood me een coachingtraject aan. Ik kreeg de kans om tien gesprekken lang samen met een coach op zoek te gaan naar de kern van mijn struggles. Het doel: zorgen dat ik uit mijn bubbel kom en weer effectief ga samenwerken.

Wat nu?

De eerste stap die ik moest zetten was contact zoeken met de mij aanbevolen coach om erachter te komen of er een klik was en ik dit traject met hem wilde ingaan. De verwachting die ik op dat moment van een bedrijfscoach had, was dat hij mij handvatten zou geven om beter samen te werken, beter te communiceren en me ‘passend’ te gedragen. Vanuit een werkgerelateerde visie en gekoppeld aan mijn werkzaamheden. Omdat ik niet eerder een coachingtraject had doorlopen ging ik er verder met een open mind in.

Ik had al snel besloten dat ik deze kans met beide handen ging aanpakken. Ik mailde de coach en we maakten een afspraak voor een eerste gesprek op donderdag 12 oktober 2018.

Wordt vervolgd…

Lees ook deel 2 van Sven's Coachingdagboek - Vooruitgang begint bij het stellen van de juiste vraag


Millennials en werkgeluk

Als we de statistici mogen geloven, bestaat in 2020 de helft van de wereldwijde beroepsbevolking uit millennials. Hoe speel je als organisatie in op de wensen en behoeften van het groeiende aantal werknemers dat geluk belangrijker vindt dan status of geld? Ontdek de 5 behoeften van de Happyholics in ons magazine Van Zelfinzicht naar Werkgeluk.

Bestel gratis Insights On Topic | Van Zelfinzicht naar Werkgeluk

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina