header_featured

Sterkere teams creëren met de superteam-aanpak

30 november 2022

De laatste jaren kom je steeds vaker het begrip 'superteam' tegen; een concept dat de workforce in de toekomst volledig gaat veranderen. Bij een superteam gaat het om het bij elkaar brengen van mensen en technologie, maar in dit artikel kijken we vooral hoe je deze nieuwe manier van denken over teams vandaag de dag al kunt toepassen binnen je organisatie.

Als je hoort dat 'artificial intelligence' (AI) en robots in de toekomst onderdeel van teams gaan uitmaken, zie je waarschijnlijk gelijk een kantoor vol rondzoevende machines voor je. Misschien vraag je je ook wel af of ook jouw werk door robots zal worden overgenomen. Maar die toekomst - als het gaat om de rol die technologie gaat spelen in ons werkende leven - is veel minder bedreigend dan veel mensen denken. Het heeft veel meer weg van een partnerschap, dat de wereld van werk op een positieve manier zal veranderen.

Als de disruptie van de afgelopen twee jaar ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat we niet tussen mens en machine hoeven te kiezen, en ook dat het geen kwestie is van mens tegen machine. Om op afstand te kunnen werken waren we immers van technologie afhankelijk. Technologie hielp ons om een flexibeler werkmodel en een flexibelere werkomgeving te creëren. Wie zegt dat we niet nog een stapje verder kunnen gaan en technologie niet op een volkomen nieuwe manier onderdeel kan gaan uitmaken van onze workforce en teams?

Wat is een superteam?

Het woord superteam doet je misschien aan vliegende superhelden denken. Of aan een team van de slimste en beste mensen binnen de organisatie. Maar bij superteams gaat het veel meer om een transformatie van het personeelsbestand. Om het bij elkaar brengen van mensen en technologie om het werk op een meer menselijke manier vorm te geven (Deloitte Human Capital Trends 2021). Het betekent dat organisaties technologie niet langer alleen als hulpmiddel beschouwen, zoals voor telewerken of om beter samen te werken, maar dat het een integraal onderdeel wordt van de workforce. In plaats van dat technologie banen overneemt, neemt het specifieke, repetitieve taken over. Zo krijgt het team meer tijd en ruimte om samen problemen op te lossen.

Organisaties maken steeds meer gebruik van AI, omdat ze weten dat er duidelijke concurrentievoordelen mee te behalen zijn. Uit wereldwijd onderzoek blijkt echter dat slechts 8% automatisering op grote schaal heeft ingevoerd. En hoewel superteams meer voordelen bieden dan alleen betere prestaties, lopen organisaties nog steeds tegen obstakels aan die de integratie van automatisering in hun workforce in de weg staan. Het kan dus nog wel even duren voordat AI-technologie volledig in je team is geïntegreerd. Maar dat wil niet zeggen dat we het concept niet al kunnen gebruiken. 

Een verandering van mindset

In feite gaat het er bij het creëren van superteams vooral om dat je op een andere manier nadenkt over de samenstelling van je teams, en verschillende manieren van denken bij elkaar brengt én waardeert. Het is in wezen een verandering van mindset, waarbij je bewust bepaalde mensen bij elkaar zet en hun de tijd en ruimte biedt om hun échte sterke punten in te zetten: hun menselijke vaardigheden.

Technologie kan teams sterker maken, het werk beter maken voor mensen en mensen beter maken in hun werk - Deloitte

Hoe technologie kan helpen om het werk menselijker te maken

Een van de manieren waarop Deloitte klanten helpt om robots te accepteren als onderdeel van het personeelsbestand, is door elke robot een naam te geven. Door deze 'digitale medewerkers' iets van een persoonlijkheid te geven, gaan medewerkers de automatisering eerder als een transformatie van hun team beschouwen. Met hulp van Bob de robot kunnen ze als mens meer waarde toevoegen.

Nu steeds meer organisaties automatiseren en superteams mensen en technologie bij elkaar brengen, zou je verwachten dat er harder wordt ingezet op de ontwikkeling van technische vaardigheden. Mensen moeten immers leren samenwerken met robots. Maar in plaats daarvan blijkt uit onderzoek en uit de podcast ‘Humanising the Future of Work’ van Deloitte, dat deze integratie van technologie en mensen juist kansen biedt om het werk menselijker te maken.

Automatisering biedt niet alleen voordelen zoals snelheid, nauwkeurigheid, consistentie, efficiëntie, betere prognoses en besluitvaardigheid. Computers kunnen ook ‘saaie’, terugkerende taken van mensen overnemen. Die kunnen zich daardoor meer op menselijke vaardigheden richten, zoals samenwerken, verbinding maken, problemen oplossen en creativiteit.

In een aflevering van zijn podcast geeft Deloitte het voorbeeld van een klantenservicemedewerker die tijdens een gesprek wordt bijgestaan door een robot. Het automatiseringssysteem haalt de juiste bestanden en informatie op nadat de klant de eerste vragen heeft beantwoord of bepaalde nummers heeft ingetoetst. Dit geeft de medewerker tijd om zich te richten op verbinding maken met de klant en zich volledig op het gesprek te concentreren. 

Meer tijd om emotionele intelligentie te ontwikkelen

Met superteams krijgen mensen niet alleen meer tijd om hun menselijke vaardigheden in te zetten, maar ook om emotionele intelligentie te ontwikkelen en zich te focussen op verbinding maken met elkaar en effectief samenwerken. Dat kan alleen maar leiden tot beter presterende en hechtere teams.

Als je de juiste mensen aanneemt en een cultuur van emotionele intelligentie kweekt, wordt je team niet alleen gelukkiger, maar ook productiever’- Forbes

5 manieren waarop je met de superteam-aanpak sterkere teams creëert

Automatisering is overal. Je hebt er mee te maken als je online winkelt, als je via een chatbot met de klantenservice praat, en zelfs als je een willekeurige app op je telefoon gebruikt. Vaak sta je er niet eens bij stil. Toch zal het voor de meesten van ons nog wel even duren voor ze robots echt als nieuwe teamleden kunnen beschouwen (al gebeurt dat misschien sneller dan je denkt). Maar ook al is Bob de robot nog geen officieel teamlid, dan kun je al wel het concept van superteams gebruiken om sterkere teams te creëren voor de nieuwe wereld van werk.

  1. Kijk anders naar de teamsamenstelling
    Een superteam maakt gebruik van verschillende vaardigheden en manieren van denken, en brengt die bij elkaar met het oog op een gezamenlijk doel. Dat kan ook zonder robots, door bijvoorbeeld diverse, multidisciplinaire teams te bouwen met mensen vanuit de hele organisatie. Of door mensen bij elkaar te brengen op basis van capaciteiten, denkstijl of ervaring met een soortgelijk project. Kijk eens naar talent in plaats van functie, en kijk verder dan alleen de voordehand liggende personen.

  2. Schep ruimte voor nieuwe manieren van denken en werken
    Door bijvoorbeeld mensen bij elkaar te brengen om een probleem op te lossen of een bepaald doel te bereiken, zónder erbij te vertellen hoe ze dat moeten doen. Geef je superteams de vrijheid om de bestaande regels en werkwijzen overboord te gooien en moedig ze aan om een andere aanpak te bedenken.

  3. Focus op het ontwikkelen van menselijke vaardigheden
    Bijscholing gaat waarschijnlijk heel gewoon worden in de nieuwe wereld van werk, maar zorg er wel voor dat je de juiste vaardigheden bij je medewerkers ontwikkelt. De vaardigheden die computers niet kunnen overnemen en waar heel veel behoefte aan zal zijn, zijn menselijke vaardigheden. Net zoals superteams ervoor kiezen bepaalde administratieve taken te automatiseren, kun je tools en technologie gebruiken die mensen tijd geeft hun unieke menselijke vaardigheden in te zetten. Besteed ook voldoende tijd en aandacht aan de ontwikkeling van die vaardigheden, zodat je team optimaal kan presteren.

  4. Werk aan emotionele intelligentie
    Een superteam bestaat nog altijd uit individuen, en om ervoor te zorgen dat die zich betrokken voelen bij het team en verbinding met elkaar maken, is het essentieel om aan emotionele intelligentie te werken. Zelfinzicht, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en sociaal management zijn stuk voor stuk vaardigheden die nodig zijn om in een team te werken of een team te leiden. Als je mensen helpt deze vaardigheden te ontwikkelen, zul je merken dat teams effectiever gaan samenwerken en beter kunnen omgaan met druk en conflicten.

  5. Creëer een digitale leeromgeving
    Microsoft ontdekte dat cultuur een van de belangrijkste factoren is voor medewerkers om goed met en naast nieuwe technologieën te kunnen werken. Door voor een organisatiecultuur te zorgen die niet alleen digitaal werken, maar ook het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden omarmt, help je je mensen en teams op weg naar succes in de nieuwe wereld van werk.

Lees meer over teams in de nieuwe wereld van werk 

Deel deze pagina