header_featured

Insights partner Trends in HR-congres over anders leiden

15 juni 2023

Op 30 mei jl. vond in het AFAS Theater in Leusden het jaarlijkse Trends in HR-congres plaats. Insights was één van de partners. Het thema dit jaar: Anders leiden. Om in deze turbulente tijden voor veerkrachtige organisaties te zorgen waarin gemotiveerde medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen, moeten leiders van nu niet alleen de blik naar binnen richten, maar ook aandacht hebben voor de context waarin ze opereren. Hoe doe je dat?

En hoe stel je dan óók nog je mensen centraal én focus je op het hogere doel van de organisatie, voegen wij daaraan toe. Want ook dat hoort bij goed leiderschap anno 2023. Een pittige opdracht voor leiders, omdat het om een breed repertoire aan leidersgedrag vraagt en het niet makkelijk is - soms zelfs onmogelijk - om steeds het voor een bepaalde context meest effectieve gedrag te laten zien. 

Patronen doorbreken met Insights

Leiderschapscoach en mede-oprichter van Insights Benelux Pieter Stenfert liet in Leusden namens Insights zien hoe het Mengpaneel van leidersgedrag en Insights kunnen helpen. Dit Mengpaneel is ontwikkeld door Freek Peters, organisatiepsycholoog en hoogleraar Contextueel Leiderschap aan Tilburg University. Het maakt inzichtelijk hoe je op 6 verschillende dimensies van leidersgedrag effectief in gedrag varieert: moet je in deze context richting ‘klassiek leiderschap’ of juist richting het ‘leiderschap van de toekomst’? En welk gedrag en welke vaardigheden horen daarbij? Daarmee ben je er overigens niet, want 95% van het gedrag van leiders komt voort uit ingesleten patronen; Insights spreekt in dit kader van voorkeursgedrag. Ander, effectiever leidersgedrag laten zien, vraagt om het doorbreken van die patronen en daarmee allereerst om zelfinzicht. En daar helpt Insights.

Anders kijken

Anders leiden is ook anders naar je organisatie kijken, stelde Frédérique Spannenburg van Berenschot. Zij pleitte in haar presentatie voor een ‘systemische bril’: een kijk op de organisatie als een levende entiteit, die zich door de jaren heen tot een sterk systeem heeft ontwikkeld en onder druk niets anders wil dan zo snel mogelijk terugkeren naar de status quo. Wil je dat de organisatie in beweging komt en succesvol verandert, dan moet je op zoek naar wat er ‘onder water’ in de weg zit. Frédérique noemde 3 dingen die belangrijk zijn voor een florerend syteem - Ordening, Uitwisseling en Binding - die evenzoveel uitdagingen met zich meebrengen. Zo gaat Ordening onder andere om de vraag: Kun je de plek innemen die in deze context zinvol is voor het geheel? Je hoeft als leider niet altijd voorop te gaan, benadrukte ze. Integendeel: goede leiders anno nu maken optimaal gebruik van het binnen de organisatie aanwezige potentieel. 

Betekenis digitalisering voor de toekomst van werk

De presentatie van Heleen Mes, expert op het gebied van employee experience, draaide om de betekenis van digitalisering voor de toekomst van werk. Digitalisering brengt uitdagingen met zich mee, onder meer als het gaat om het betrokken houden van mensen. Maar het biedt zeker ook kansen, bijvoorbeeld omdat er meer tijd komt voor dingen die een computer niet kan. Er is nog veel winst te behalen, bleek toen Heleen aan de zaal vroeg waar hun organisatie staat als het gaat om technologie. Bij stellingen als 'Hybride werken wordt volgens de medewerkers goed ondersteund’, ‘Digitale samenwerkingstools worden maximaal ingezet en gebruikt’ en ‘Onze digitale systemen dragen bij aan onderlinge verbinding en waardering’, stak maar een handjevol deelnemers zijn hand op.

Diversiteit en inclusie is geen afvinklijstje

Aan de reacties uit de zaal te merken, is diversiteit en inclusie een thema dat menig HR-professional na aan het hart ligt. Toch staat het wederom niet in de top 10 van HR-beleidsthema’s voor dit jaar, zo blijkt uit het HR Trendonderzoek 2023-2024 van Performa HR, Berenschot en AFAS Software. Organisaties moeten hier wél mee aan de slag, benadrukte Brenda Warmer van HR-netwerk NVP. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, omdat klanten en medewerkers (vooral de jongere generaties) verwachten dat je gelijke kansen biedt én omdat verschillen verrijken. Makkelijk is dat volgens Brenda niet. D&I is geen afvinklijstje, maar vraagt om een holistische aanpak. Daarbij is het belangrijk dat je niet te hard van stapel loopt en je eerst goed afvraagt: waar hebben we het eigenlijk over? Waar gaan we ons op richten? Wat zijn onze inclusiewaarden? En welk gedrag willen we zien? 

HR-beleidsthema’s voor 23: ‘mismatch’ met thema’s in de boardroom

Tot slot besprak Hans van der Spek van Berenschot met Jolanda Sapelli, HR-directeur bij verzekeraar a.s.r., de uitkomsten van het HR Trendonderzoek 2023-2024. De top 3 HR-beleidsthema’s bleef onveranderd ten opzichte van vorig jaar en houdt direct verband met het aantrekken van nieuwe medewerkers en het (inzetbaar) houden van bestaande medewerkers.

HR-beleidsthema’s 2023

  1. Werving & selectie / arbeidsmarktcommunicatie / employer branding / onboarding
  2. Ontwikkeling / scholing / inzetbaarheid / talentmanagement
  3. Verzuim / arbeidsomstandigheden / gezondheidsbeleid


Ook in de boardroom heeft het thema arbeidsmarkt topprioriteit. Maar gaat het om strategische onderwerpen als innovatie en digitalisering, dan is er volgens Jolanda Sapelli sprake van een ‘alarmerende mismatch’ tussen HR en board. Want juist bij de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering/robotisering liggen kansen om processen te optimaliseren, producten en diensten te verbeteren en het werkplezier te vergroten. De boodschap voor HR: bereid je voor op de toekomst van werk en kom nu in actie.

Download gratis het HR Trendonderzoek 2023-2024

Deel deze pagina