header_featured

Coachingdagboek van een millennial - Deel 4

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat ik begon met mijn coachingtraject. 11 gesprekken heb ik in totaal gehad, waarvan het laatste ongeveer 4 maanden geleden plaatsvond. Er is sindsdien veel veranderd. Ik ben naar een andere stad verhuisd, mijn functie bij Insights is veranderd en ik heb de liefde herontdekt. Maar de grootste verandering van allemaal: ik heb meer zelfinzicht gekregen.

Mijn leven meer in eigen hand

Ik had veel ‘aha’-momenten. Allemaal hebben ze ertoe geleid dat ik mezelf beter ben gaan begrijpen. Met mijn coach keek ik onder andere naar het verleden, het heden en de toekomst: waar ik vandaan kom, waar ik nu sta en waar ik naartoe wil. Maar we onderzochten vooral hoe ik met situaties omga: mijn gedachten en overtuigingen en het gedrag dat daaruit voortvloeit. Dat laatste leidde tot wat in mijn ogen het belangrijkste is dat ik heb geleerd. Ik ben veel meer gaan nadenken over hoe ik ben en wil zijn.

‘Dit coachingtraject is het mooiste cadeau dat ik ooit heb gekregen’.

Door in elke situatie en interactie stil te staan bij het ‘hoe’, merk ik dat ik steeds dichter bij mezelf kom te staan: ik laat me minder leiden door oude patronen, overtuigingen en de context en meer door mijn eigen kompas. Uiteraard lukt dit niet altijd, ook ik heb slechte dagen, maar het is wel in ontwikkeling. Hierdoor heb ik mijn leven meer in eigen hand, wat ervoor zorgt dat ik me gelukkiger voel, zowel in mijn werk als privé.

De struggle van millennials

Ik denk dat veel millennials zich in mijn struggle zullen herkennen. Daarom wilde ik er ook over schrijven. We leven in een wereld die in niets meer lijkt op die van onze opa’s en oma’s. Een digitale wereld waarin we met 1 druk op de knop zaken regelen waar mensen vroeger een dagtaak aan hadden. Maar ook één waarin alles draait om likes en het perfecte plaatje. We kunnen overal naartoe. We kunnen alles worden. Die ongekende mogelijkheden zijn geweldig, maar zorgen ook voor onzekerheid en druk. Onze opa’s en oma’s hadden vaak niet veel te kiezen. Wij hebben op alle vlakken een enorme keuzevrijheid en kunnen ons leven zelf inrichten. Maar hoe je dat het beste doet, leren we niet.

Wat de impact is van al deze veranderingen weet ik niet. En ook niet waar ze toe leiden. Maar het is wel iets waar ik persoonlijk mee worstel en waar ik van dag tot dag een weg in probeer te vinden. Ik moet zelf sturing leren geven aan mijn leven: mijn gezondheid, mijn werk, mijn sociale leven en hobby’s. Ik moet mijn eigen geluk vinden. Maar hoe doe ik dat? Door dit traject ben ik gaan inzien dat niet alleen ikzelf in de laatste jaren een ontzettende verandering heb doorgemaakt, maar alles om me heen ook. Om daar grip op te krijgen, is het essentieel om terug te gaan naar de basis: mezelf. Dat heeft dit traject mij gegeven.

Verder met mijn reis naar meer zelfinzicht

Doordat mijn werkgever mij een coach aanreikte, ben ik in staat geweest om uit de ratrace te stappen en kritisch naar mijzelf en de wereld om mij heen te kijken. Met behulp van praktisch toepasbare modellen zoals de Transactionele Analyse, heb ik meer grip gekregen op mijn denken, voelen en doen, en kan ik nu stappen zetten om in de huidige maatschappij een plek te vinden. Een belangrijke stap heb ik al gezet: ik ben andere werkzaamheden gaan doen bij Insights. Werkzaamheden waarin ik meer van mezelf kwijt kan en waar ik meer plezier in heb. Daarnaast heb ik besloten om mijn reis naar meer zelfinzicht voort te zetten, door workshops en trainingen te volgen voor persoonlijke ontwikkeling.

Tijdens het laatste gesprek dat ik had met mijn metgezel en coach ging het onder andere over mijn traject. Mijn metgezel vroeg aan mij hoe ik erop terugkijk. Ik was even stil en zei toen: ‘Dit coachingtraject is het mooiste cadeau dat ik ooit heb gekregen’. Nu 4 maanden later voel en denk ik daar nog steeds hetzelfde erover. Een investering in jezelf is de beste investering die je ooit zult doen.


Deel 1, 2 of 3 van Svens dagboek gemist?

Millennials en werkgeluk

Als we de statistici mogen geloven, bestaat in 2020 de helft van de wereldwijde beroepsbevolking uit millennials. Hoe speel je als organisatie in op de wensen en behoeften van het groeiende aantal werknemers dat geluk belangrijker vindt dan status of geld? Ontdek de 5 behoeften van de Happyholics in ons magazine Van Zelfinzicht naar Werkgeluk.

Bestel gratis Insights Magazine | Van Zelfinzicht naar Werkgeluk

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina