Kick-off: van zelfinzicht naar werkgeluk

21 maart 2017

Van zelfinzicht naar werkgeluk. Het klinkt als een vanzelfsprekend, bijna moeiteloos traject. En als je rondloopt tijdens de kick-off van Insights On Topic over dit thema kom je in de verleiding te gaan denken dat het ook zo simpel is. Veel enthousiasme, vooral vrolijke gezichten en geanimeerde gesprekken. Maar wie even stil staat en beter luistert, hoort dat de verdieping wordt gezocht. En dat de verbinding wordt gevonden.

Het is dinsdag 21 maart, de eerste officiële lentedag. In de bossen rond het Brabantse Hilvarenbeek zijn ruim 120 Insights practitioners bij elkaar gekomen in de Hilvaria Studio’s voor de kick-off van Insights On Topic 2017: van zelfinzicht naar werkgeluk.

Het programma stemt alvast tot vrolijkheid: geen oeverloze luistersessies met lange verhalen, al dan niet met PowerPoint presentaties. Nee, er wordt een keur aan proeverijen voorgeschoteld, waarin je kennis kunt maken met de masterclasses en webinars die in de komende maanden rond dit thema worden aangeboden.

Stress – reset the mindset

De sfeer kan al niet meer stuk als het Vlaamse Klein Barnum van start gaat met het interactief theater ‘Stress – reset the mindset’. De acteurs, zelf Insights practitioners, verbeelden via sketches hoe mensen met verschillende voorkeuren op stress reageren én hoe zelfinzicht kan helpen een anti-stress vangnet te creëren. De zaal speelt een belangrijke rol; het is écht interactief theater. De lachsalvo’s zijn niet van de lucht en misschien wel het meest luid bij de meest confronterende sketches. Een buurman zegt me dat hij zich, ondanks al zijn ervaring, nu pas realiseert hoe hij Insights Discovery ook kan inzetten om stress te reduceren.

kick-off_1.jpg

Proeven maar

En dan is het tijd om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Er zijn 15 proeverijen waaruit ieder er twee kan kiezen, een vóór en een na de lunch. Het is een proeverij op niveau. Ruim een uur lang de diepte in. Het aanbod varieert en zowel de harde als zachte kant van het thema passeren de revue. Van leidinggeven voor gelukzoekers tot coachen op werkgeluk en loopbaanbegeleiding. Via werken met paarden als metafoor, je lichaam als instrument en een holistische kijk op werkgeluk tot de vraag of werkdruk en werkgeluk wel samengaan en wat de relatie is tussen geld en geluk. De overeenkomst tussen alle proeverijen? Grote betrokkenheid, concentratie op de gezichten, interactie aan elke tafel en enthousiasme in elke groep.

De diepte in

Zo staat Pieter Stenfert met zijn groep op de Deeper Discovery-mat met 72 archetypen. Met welk type voel je je het meest verbonden? Waar in je lichaam ervaar je dat? Welk archetype brengt je in de problemen? Deze stappen vormen de aanloop naar de cruciale vraag: welk archetype brengt je in flow? Met andere woorden, in welke rol bruisen we van energie en kunnen we alles moeiteloos aan? Pieter faciliteert op inspirerende wijze en nodigt iedereen uit om na te denken en na te voelen. Om de verhalen met elkaar te delen en tot nieuwe inzichten te komen over onze diepste drijfveren.

kick-off_3.jpg

Werkgeluk en werkdruk

Philip Verzellenberg laat proeven aan zijn masterclass ‘Werkgeluk en werkdruk, gaat dat samen of niet?’ Op tafel ligt een grote ‘koerskaart’ naar meer geluk in je werk. Met allerlei vragen die iedereen in de groep beantwoordt: welk cijfer geef jij je werkgeluk? En waarom? Wanneer voelde je je voor het laatst gelukkig in je werk? En waar voelde je dat aan? Maar ook: wat bedreigt jouw werkgeluk? Er is veel herkenning; mensen zeggen blij te worden van elkaars geluksverhalen, want ‘dan realiseer je je weer waar je het voor doet’. Daarna zoomt Philip kort in op factoren die bepalend zijn voor werkgeluk en werkdruk: factoren die met de organisatie samenhangen (Erkenning, Vertrouwen, Trots) en de meer persoonlijke als Bijdrage en Cultuur. Tijdens zijn masterclass ga je aan de slag met je eigen stress- en energiebronnen. Hoe kun je meer bezig zijn met het verhogen van energie in plaats van het verminderen van stress? Een verhelderende proeverij!

kick-off_4.jpg

Holistische kijk

Petra de Wilde verzorgt een masterclass met een eenduidig doel: op zoek gaan naar het pure in jezelf. Ieder mens heeft een Body, Mind en Soul. Deze drie kruisen en beïnvloeden elkaar continu. Daar waar de drie cirkels elkaar overlappen, definieert Petra onze puurheid: Infinite Open Awareness. Daar zit onze creërende en helende kracht. Maar hoe zet je de poortjes daar naartoe open? Een van de hulpmiddelen om dat te doen is opnieuw Deeper Discovery. Welk archetype herken je? Hoe manifesteert zich dat in jouw Body, Mind en Soul? Petra laat je proeven. En dat smaakt naar meer!

Geld en dromen

Het is dringen om een plekje te bemachtigen aan de tafel van Marc Wilhelmus. Hij geeft een voorproefje van zijn masterclass ‘Werkgeluk mede bepaald door geld-mindset'. Zijn vragen zijn concreet: Wat vind je belangrijk aan geld? Wat was de laatste keer dat geld je gelukkig maakte? Hoeveel euro vind je jezelf waard? Hoe ziet je leven eruit als geld geen rol speelt? De antwoorden zijn even gevarieerd als het gezelschap aan tafel; het gesprek is geanimeerd, de tijd vliegt voorbij. Marc is ervan overtuigd dat zolang we ons welbevinden aan geld koppelen, het ons gevoel van vrijheid in de weg staat. En hij is er ook van overtuigd dat je die geld-mindset kunt veranderen. Hoe? Dat volgt in de masterclass. Ik kan niet wachten!

kick-off_2.jpg

Smaakpapillen volop geprikkeld

Vol energie en enthousiasme komen de practitioners na de proeverij bij elkaar om na te praten tijdens de gezellige borrel met muziek. Het is druk bij de inschrijflijsten voor de masterclasses, webinars en intervisiegroepen. Ook komen veel practitioners informatie inwinnen over hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het volgende Insights On Topic magazine, waarmee we de kennis en expertise binnen ons netwerk ook toegankelijk maken voor een breder publiek. Dat het thema Van zelfinzicht naar werkgeluk aanslaat, is in Hilvarenbeek overduidelijk geworden. Als community van Insights practitioners kunnen we zonder enige twijfel een mooie bijdrage leveren aan de invulling ervan.

De kick-off van Insights On Topic 2017 was een sterrenproeverij die de smaakpapillen volop heeft geprikkeld! En dat was precies de bedoeling. Dit was pas het begin, want er valt duidelijk nog veel te ontdekken en beleven rond het thema Van zelfinzicht naar werkgeluk. Niet voor niets gaan we heel 2017 met dit prachtige thema aan de slag.

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina