DSM zet in op duurzame inzetbaarheid

05 februari 2018

Werkgeluk is geen doel op zich. Althans niet bij DSM. Daar vermijden ze het woord zelfs en gaan voor duurzame inzetbaarheid, voor medewerkers in balans brengen en houden, rekening houdend met alle uitdagingen die er voor die mensen zijn. Het idee erachter is dat je vanuit balans meer waarde kunt toevoegen aan je eigen leven en dus aan de organisatie. In de woorden van Muriël Thijssen, directeur van DSM FIT: 'Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.'

Integrale aanpak duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

Bedrijfsarts Muriël Thijssen kwam 3 jaar geleden binnen bij DSM en is de eerste directeur van DSM FIT. Dit Worklife Center van de multinational is hét expertisecentrum op het gebied van (duurzame) inzetbaarheid en vitaliteit. Thijssen, die in september werd verkozen tot Vitality Manager of the Year, gelooft in een integrale aanpak van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit: 'Alleen losse interventies uitvoeren, is op termijn niet effectief. Juist omdat er zoveel afdelingen en processen relevant zijn voor duurzame inzetbaarheid en vitaliteit, wilden we de expertise bundelen binnen één loket in de organisatie.' Dat is gelukt. In het Worklife Center zijn de Interne arbodienst, het MobilityCenter en het Employability Center samengevoegd.

Zoektocht naar verankering duurzame inzetbaarheid

Vanuit DSM FIT ondersteunen Thijssen en haar team individuele medewerkers, leidinggevenden én de gehele organisatie tijdens de reis –'het is meer een zoektocht'– naar duurzame inzetbaarheid en de verankering daarvan. DSM FIT wil een gezonde werkcultuur bevorderen, waarin medewerkers op een gezonde manier hun talenten kunnen benutten, in balans met hun omgeving. Hoe bereik je dat? Volgens Thijssen door het activeren van medewerkers, managers en de organisatie om in beweging te komen en/of te blijven rondom de thema's van inzetbaarheid. Daarbij is er oprechte aandacht voor individuele medewerkers en managers die in actie willen komen.

Mensen stimuleren om zelf aan vitaliteit te werken

Verder worden de drempels laag gehouden en waar mogelijk helemaal weggenomen om het werken aan behoud of verbetering van de individuele inzetbaarheid makkelijk te maken. Tot slot, Thijssen noemt het een voorwaarde, wordt er binnen DSM FIT een omgeving gecreëerd waarin voor alle DSM-ers vertrouwen en vertrouwelijkheid is gewaarborgd.

Een cultuur creëren die mensen stimuleert om zélf aan hun gezondheid en vitaliteit te werken: daar gaat het om bij DSM. Thijssen: 'De een wil sporten, de volgende een powernap en weer een ander wil even gaan wandelen om zijn hoofd leeg te maken. De winst is groot: mensen nemen zelf de regie en zo realiseren we stukje bij beetje een cultuurverandering die mensen vitaler, gemotiveerder én gelukkiger maakt. Want je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.'

Meer weten?
Meer weten over hoe DSM aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit werkt? Lees het uitgebreide interview met Muriël Thijssen en Manager Employability Jeroen Kluytmans in in ons magazine 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'. 

Bestel het gratis magazine: Insights On Topic | van zelfinzicht naar werkgeluk 

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina