Coachingdagboek van een millennial - Deel 2

Vooruitgang begint bij het stellen van de juiste vraag

Het was op een donderdag in oktober 2018 dat ik kennismaakte met de mij aanbevolen coach. Iemand die al vaker voor mijn werkgever had gewerkt en een goede reputatie had opgebouwd. Waarom werd mij tijdens dit gesprek al snel duidelijk. Toen de coach aankwam op het kantoor in Haarlem waar ik werk, stelden we ons aan elkaar voor en zochten we een geschikte ruimte voor ons gesprek. We vertelden elkaar kort wie we waren, waar we vandaan kwamen en andere dingen die je zoal uitwisselt als je iemand voor het eerst ontmoet. Daarna vroeg hij waar mijn behoefte lag met betrekking tot het coachingtraject. Ik legde uit waar ik tegenaan liep op mijn werk en zei dat ik graag wilde leren om uit mijn schulp te kruipen, zodat ik beter zou kunnen samenwerken.

‘Wat heeft dit nou met mijn werk te maken?’

Hoewel mijn coachingdoel duidelijk met werk te maken had, merkte ik dat ons gesprek al snel verschoof van werk naar privé. We begonnen met het maken van een genogram – een overzicht van mijn ‘familiesysteem’. Tussendoor stelde de coach mij allerlei vragen over mijn jeugd. Ik merkte aan mezelf dat ik een beetje sceptisch was over waar dit gesprek naartoe ging en me afvroeg: ‘wat heeft dit nou met mijn werk te maken?’

Wat begon als een prettig onderonsje werd al snel een zwaar en beladen gesprek. Zaken die in mijn ogen niks te maken hadden met mijn huidige situatie bleken er júist mee in verbinding te staan en een behoorlijke impact te hebben op mijn functioneren en gedrag. Ik begon in te zien hoe bepaalde gedragingen, overtuigingen en normen en waarden tot stand waren gekomen. Van de meeste dingen was ik me nooit bewust geweest, omdat ik mezelf deze vragen nooit had gesteld en ze ook niet door een ander gesteld waren.

De logische niveaus van Dilts en Bateson

Tijdens deze eerste sessie werkten we ook met het model van de logische niveaus van Dilts en Bateson. Dit gaat ervan uit dat er zes niveaus zijn waarop mensen denken, doen en voelen. Van hoog naar laag zijn dat zingeving, identiteit, overtuigingen, vaardigheden, gedrag en omgeving. Een verandering op het ene niveau heeft gevolgen voor het andere: als bijvoorbeeld je overtuigingen veranderen, ga je je ook anders gedragen. Het gaf mij vooral inzicht in wie ik wil zijn, en dat dát bepalend is voor wat ik wil doen.

The pyramid of life

Het belangrijkste wat ik leerde is dat je het leven kunt vergelijken met een piramide. En dat je kindertijd het fundament is waarop je in je latere leven voortbouwt. Veel dingen waar ik tegenaan liep, verklaarde ik met de dooddoener ‘zo ben ik nu eenmaal’. Door terug te gaan naar de basis van mijn piramide en de juiste vragen te beantwoorden, kan ik nu aan de slag met wat me in de weg staat en de regie pakken over wie ik ben.

Nu weet ik dat als je écht iets wil veranderen, je niks hebt aan zelfhulpboeken of een aanpassing van je dagelijkse routine. Dan moet je met die fundering aan de slag. Mijn nieuwe motto: ik kies wie ik ben.

Aan het eind van het gesprek was mij volkomen duidelijk geworden waarom mij deze coach was aangereikt. Hij beperkte zich niet tot mijn behoeften en gedrag op de werkvloer, maar ging terug naar het begin om me van daaruit alle hoeken van mijn psyche te laten ontdekken. Daarbij werkte hij met praktisch toepasbare modellen die me inzicht gaven in wie ik was geworden en wie ik wil zijn. Om niet alleen op mijn werk, maar ook als mens beter te functioneren. Op zijn vraag of ik een vervolgafspraak wilde maken zei ik dan ook volmondig ja.

Wordt vervolgd…

Deel 1 van Sven's dagboek gemist?

Lees deel 1 van het Coachingdagboek van een Millennial - The sky is the limit... not


Millennials en werkgeluk

Als we de statistici mogen geloven, bestaat in 2020 de helft van de wereldwijde beroepsbevolking uit millennials. Hoe speel je als organisatie in op de wensen en behoeften van het groeiende aantal werknemers dat geluk belangrijker vindt dan status of geld? Ontdek de 5 behoeften van de Happyholics in ons magazine Van Zelfinzicht naar Werkgeluk.

Bestel gratis Insights On Topic | Van Zelfinzicht naar Werkgeluk

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina