header_featured

Succesvol leidinggeven aan millennials

26 april 2018

De millennials zijn de generatie van de happyholics. Deze jonge medewerkers, geboren tussen 1985 en 2000, zijn niet verslaafd aan werk, maar aan werkgeluk. Ze zitten boordevol energie, maar zetten zich alleen in als je ervoor zorgt dat ze het naar hun zin hebben. Niet omdat ze verwend zijn of niet met tegenslag kunnen omgaan. Maar omdat ze werkplezier veel belangrijker vinden dan een financiële schouderklop. Dus vergeet die bonus en die blinkende leaseauto. En realiseer je dat de jonge mensen die je vandaag binnenhaalt, morgen alweer zijn vertrokken als je als leider niet investeert in hun werkgeluk. Hoe behoud je de happyholics voor jouw organisatie? Door te voldoen aan deze 5 behoeften.

De 5 behoeften van happyholics (millennials)

  1. Persoonlijk contact
    Happyholics kennen nauwelijks nog een scheiding tussen werk en privé. Daarom hebben de ze een werkplek nodig waar ze zich thuis voelen en is persoonlijk contact met collega's en met hun leidinggevende cruciaal. Een manager die afstand houdt en hiërarchisch in zijn rol zit, bezorgt de happyholic veel werkstress. De millennial is immers van jongs af aan gewend zich vrij te uiten en wil niet iemand alleen vanwege leeftijd of werkervaring met extra respect moeten behandelen. Ze willen kunnen sparren met hun leidinggevende en hebben persoonlijk contact nodig om het beste uit zichzelf te halen.
  2. Zingeving en betrokkenheid
    Happyholics willen werk dat van belang is, dat waarde en betekenis heeft voor het bedrijf én voor de maatschappij. Dit klinkt misschien groots, maar het gaat heus niet over een concept als 'de zin van het leven'. Ze willen het gevoel hebben dat ze meer doen dan uitsluitend werken voor een salaris of voor de aandeelhouders. Ze willen betrokken worden, trots zijn op wat ze bijdragen, het verschil maken. Juist daarom willen ze meedenken en meepraten over de toekomst van de organisatie.
  3. Waardering en positieve feedback
    Waardering is voor happyholics van groot belang om gelukkig te zijn en goed te kunnen presteren. Het gaat niet om geld. Wat de happyholics nodig hebben zijn oprechte complimenten, positieve feedback, vertrouwen en vrijheid. Negatieve feedback leidt tot stress, onzekerheid en andere negatieve emoties. Geen misverstand: de happyholic hoeft echt niet te worden gepamperd, hij houdt juist van eerlijke feedback. Hij zoekt wél bevestiging. Dus vraag hem naar zijn ideeën en nodig hem eens uit om aan te sluiten bij een MT-overleg, dán toon je waardering.
  4. Vrijheid
    Happyholics zweren bij vrijheid: ze willen zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze hun werk doen en willen ruimte om taken op hun eigen manier uit te voeren. Geen hijgende baas in de nek dus. De happyholics rennen niet voor een manager die commandeert, ze lopen wél heel hard voor een leidinggevende die ruimte en vrijheid geeft om zelf uit te vinden hoe je – met vallen en opstaan – het beste resultaat bereikt. De millennial vraagt om nieuw leiderschap, dat wil zeggen: om ruimte, flexibiliteit en vertrouwen.
  5. Persoonlijke ontwikkeling
    Persoonlijke ontwikkeling is essentieel voor de happyholic. Omdat er weinig scheiding is tussen werk en privé, zoekt hij ook in het werk continu naar mogelijkheden om te groeien, niet alleen vakinhoudelijk, maar ook als mens. De mogelijkheden voor de werkgever zijn legio: coaching, training, intervisie, workshops, traineeships, inspiratiesessies. De keuze wordt bepaald door de happyholic in kwestie. Want het sleutelwoord is: maatwerk! Ga je hier niet in mee en beperkt jouw organisatie zich tot het aanbieden van de standaard cursussen en trainingen? Zeg dan maar dag tegen de happyholic!

Meer weten over Leidinggeven aan millennials? Lees ook:

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina