Insights haat-liefdeverhouding met hokjesdenken

26 juni 2019

Ja hoor, daar gaan we weer. Wéér een artikel waarin staat dat ‘de manager Rood is en de financieel analist Blauw’. Bij Insights hebben we zeer gemengde gevoelens over deze manier van hokjesdenken. Want wij zouden nooit zeggen dat iemand Rood of Blauw ís. Wel dat iemand veel Rood of Blauw gedrag laat zien. Of een sterke voorkeur heeft voor één van deze kleuren. Ook vinden we het een gigantisch vooroordeel dat de manager dús eerste kleur Rood heeft en de analist eerste kleur Blauw. Want wij weten dat je elke vaardigheid (in dit geval leidinggeven of analyseren) vanuit elke kleur kunt laten zien. Oftewel dat je een kleur niet zomaar op een rol kunt plakken. Het zou dus zomaar kunnen dat de manager eerste kleur Blauw heeft. En de analist eerste kleur Rood.

Een nadeel van eenvoud

Maar al wordt onze kleurentaal lang niet altijd ‘correct gesproken’, we vinden het natuurlijk wel heel fijn om te merken dat ze zoveel wordt gebruikt op de werkvloer. Het is een teken dat we waarmaken wat we beloven: dat juist de eenvoud van ons model ervoor zorgt dat mensen de met Insights Discovery opgedane inzichten onthouden, delen en blijven gebruiken. Inzichten in persoonlijke gedragsvoorkeuren die mensen helpen om hun relaties te verbeteren en effectief te communiceren en samen te werken.

Zonder hokjes kunnen we niet

Maar zoals onze manager en financieel analist laten zien, heeft die eenvoud dus ook een nadeel: mensen hebben de neiging om andere mensen heel snel één van de vier Insights Kleuren op te plakken. En daarmee te snel in een hokje te plaatsen. Het is vooral dat ‘te snel’ waar we moeite mee hebben. Want ook al is (uiteraard!) iedereen uniek, hokjes kunnen verdraaid handig zijn. Stel je eens een wereld zónder hokjes voor. Je eigen hoofd zonder ordeningsinstrument. Chaos zou het zijn: apen, appels, auto’s, alles op één hoop – en zelfs hier hebben we al geordend! Zonder hokjes kunnen we niet. Ze maken het leven overzichtelijk en begrijpelijk.

Effectief communiceren met de hokjes van Insights Discovery

Onze ‘hokjes’ helpen om voorkeuren inzichtelijk te maken en daar vervolgens op in te spelen. Als jij weet dat degene tegenover je eerste kleur Rood en laagste kleur Groen heeft, dan weet je ook hoe je effectief met hem of haar communiceert. Bijvoorbeeld door je verhaal kort te houden, geen omwegen te maken en emotionele argumenten even achterwege te laten. Het belang van die laagste kleur wordt vaak vergeten, maar ook die is vaak enorm bepalend voor iemands gedrag. Hij staat namelijk voor waar diegene weinig tot niets mee heeft. Ook iemands tweede en zelfs derde kleur kan nog flink van invloed zijn. Daarom hebben we weliswaar ‘slechts’ vier kleuren, maar wel 72 typen. Elk type is de optelsom van zowel een specifieke volgorde als intensiteit van alle vier de kleuren.

Dat zijn heel wat hokjes. Doe er je voordeel mee.

Deel deze pagina