Vergroot je kans op werkgeluk: activeer je flow

05 maart 2018

Het geluksmodel van het Instituut voor Positieve Psychologie (IvPP) vertelt ons dat flow een van de vijf cruciale factoren voor werkgeluk is. Het gevoel dat je helemaal opgaat in wat je doet. Je bent geconcentreerd, vergeet de tijd, vergeet jezelf en voelt je na afloop heel voldaan. De vraag is hoe je in die flow komt. Zeker is dat het je (helaas) niet in de schoot valt. Het goede nieuws? Je kunt het trainen, bijvoorbeeld door te golfen.

Excelleren dankzij flow

Of je nou van golf houdt of niet, je wilt waarschijnlijk graag weten hoe je jouw flow kunt activeren. Zodat je kunt excelleren, zeker op momenten die er écht toe doen. In golftermen: op de momenten dat het moet, wil je magische ballen slaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want meestal hebben we geen enkele grip op die flow. De ene dag presteren we super, de volgende slaan we nog geen deuk in een pakje boter. Flow lijkt dus ongrijpbaar. Maar de zwaardvechters uit het oude China dachten daar anders over. Voor hen betekende al dan niet in flow raken het verschil tussen leven en dood. Zij ontdekten stukje bij beetje wat ze voor en tijdens veldslagen moesten doen en laten om de flow te activeren en vast te houden. Op hun wijsheden is de flowformule gebaseerd.

Trainen om te kunnen pieken

Voor flow geldt hetzelfde als voor auto's: met een lege tank kom je niet vooruit. Het is dus allereerst zaak om je flowtank te vullen. Van de zwaardvechters leerden we hoe we die speciale flowbrandstof – die zij Shen noemen - kunnen produceren. Namelijk door in de weken vóór je piekmoment op een bepaalde manier te trainen. Daar zijn twee basisregels voor – de flowformule:

  • 60-30-10
    Deze regel is simpel: je moet 6 uur werken aan je basisvaardigheden, vervolgens 3 uur spelenderwijs toepassen wat je hebt geleerd, om uiteindelijk 1 uur in flow te kunnen zijn.
  • 50/50
    Ook deze regel is eenvoudig: als het goed is, ben je voor de helft bezig met externe training (techniek, gedrag, regels, etiquette) en voor de andere helft met het versterken van je mentale vaardigheden, dat noemen we interne training

Aandacht voor mentale skills

De trainingsopbouw volgens de 60-30-10-regel is alleen effectief als je die combineert met deze 50/50-regel. In de praktijk betekent het dat je tijdens je trainingsuren evenveel tijd en aandacht besteedt aan je technische vaardigheden als aan je mentale skills. Als je bijvoorbeeld een belangrijke presentatie moet houden, train je zowel de inhoud van je verhaal als 'je staat van zijn'. Want alleen als je die twee combineert kun je écht verbinding maken met de ander en dat is cruciaal voor een goede presentatie. Voor de golfers: op de driving range werk je niet alleen aan je swing, maar ook aan kalmte en ontspanning. En tijdens een rondje golf pas je toe wat je hebt geoefend, schenk je aandacht aan de regels en etiquette en vind je daarnaast, kort voordat je de bal slaat, stilte in je hoofd én blijf je emotioneel in balans.

Meer lezen? Bestel ons magazine
Lezen wat je wel en niet moet doen om de flow op het juiste moment te activeren én vast te houden? Lees Jeroen Jonks complete artikel in ons magazine 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'. Jonk legt hierin ook uit waarom golf de ideale manier is om je flow te trainen.

Bestel het gratis magazine: Insights On Topic | van zelfinzicht naar werkgeluk

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk.jpg

Deel deze pagina