Meer dan de helft werknemers botst met leidinggevende

19 maart 2019

Een goede relatie met je leidinggevende is belangrijk voor je werkgeluk. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlandse werknemers soms tot heel vaak aanvaringen met de baas, blijkt uit recent lezersonderzoek van Intermediair. 1 op de 5 heeft zelfs een ronduit slechte band met zijn of haar leidinggevende. De meest genoemde kritiek: ‘Mijn manager luistert niet goed’.  

Het work-life platform voor hogeropgeleiden noemt dit een schokkende uitkomst, omdat een vertroebelde relatie met de manager volgens respondenten zowel werk als privé behoorlijk beïnvloedt. Met als meest genoemde gevolgen: stress, tegenzin om naar het werk te gaan en slecht slapen.

Mannen vaker slechte band met leidinggevende dan vrouwen

Mannen hebben iets vaker een slechte band met de direct leidinggevende dan vrouwen: 22 tegenover 19 procent. Mannen hebben ook vaker aanvaringen met de manager: 60 procent zegt dat dit soms, vaak of heel vaak voorkomt. Bij vrouwen is dat 49 procent.

20 procent van de respondenten noemt de band met de leidinggevende slecht of heel slecht. De redenen die ze daarvoor aandragen zijn heel divers:

  • Luistert niet goed (zegt 56% van de mannen en bijna 48% van de vrouwen)
  • Manipuleert (zegt ruim 36% van de mannen en bijna 48% van de vrouwen)
  • Helpt me niet om te groeien (zegt ruim 34% van de mannen en 46% van de vrouwen)
  • Weet altijd alles beter (zegt 42% van de mannen en bijna 43% van de vrouwen)
  • Is onbetrouwbaar (zegt 40% van de mannen en vrouwen)
  • Is wispelturig / verandert veel (zegt ruim 23% van de mannen en bijna 37% van de vrouwen)
  • Is incompetent (zegt ruim 53% van de mannen en bijna 37% van de vrouwen)
  • Is niet behulpzaam (zegt 40% van de mannen en 34% van de vrouwen)

Meest genoemde kritiek: 'Mijn manager...'

Grafiek-Kritiek-op..-1

Bron: Lezersonderzoek Intermediair 2019

65% van de werknemers ervaart stress door conflicten op het werk

De botsing met de baas uit zich volgens de respondenten meestal in (heftige) woordenwisselingen. Elkaar ronduit uitschelden komt weinig voor; achter elkaars rug om negatief doen des te vaker. Ook onderhuidse opmerkingen naar elkaar maken wordt veel genoemd. Bijna een kwart van de respondenten kiest ervoor om elkaar compleet te negeren.

Van alle respondenten verklaart 17 procent dat ze weleens bang zijn voor hun manager.

Meningsverschillen zijn van alledag, maar als ze tot geruzie en onopgeloste conflicten leiden, gaat het knagen. Respondenten die hiermee te maken hebben, zeggen er wakker van te liggen. Ze voelen zich down, ervaren spanningen thuis en gaan met tegenzin naar het werk. Van deze groep zegt 65 procent stress te ervaren en maar liefst 37 procent noemt een burn-out als een mogelijk gevolg. Van alle respondenten verklaart 17 procent dat ze weleens bang zijn voor hun manager.

‘Conflict aangaan is teken van betrokkenheid’

Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de faculteit Sociale en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, noemt een conflict aangaan op het werk een teken van betrokkenheid.  Maar met schreeuwen en agressie los je het niet op. ‘Als je overtuigd bent van je gelijk mag je voet bij stuk houden. Maar houd het wel bij jezelf, het gaat om een objectief probleem.’ Afstand nemen en objectief blijven is natuurlijk moeilijk als je boos bent. Haar advies: ‘Slaap er een nachtje over of haal er een collega bij die er neutraal in staat.’

Bang voor de baas

Dat 17% van de respondenten wel eens bang is voor de baas, heeft volgens Beate Volker te maken met de relatie tussen de werknemer en zijn/haar leidinggevende. ‘We leven in een controlewereld, waarin we continu geëvalueerd worden. Dat is helemaal doorgeschoten en kan ervoor zorgen dat je onzeker wordt. Heb je kritiek op je manager, dan levert dat angst op voor een beoordelingsgesprek. Je baas is ook degene die je controleert.’ In dat spanningsveld moet je volgens haar sterk in je schoenen staan. ‘Je moet ook leren om ruzie te maken’, zegt ze. ‘En als je echt onoverkomelijke problemen hebt, dan moet je het hogerop zoeken, of een beroep doen op de vertrouwenspersoon, als die er is.’


Meer lezen over werkgeluk? 

Een goede relatie met je leidinggevende en collega’s is 1 van de 5 factoren die je werkgeluk bepalen. Benieuwd naar die andere 4

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina