Andi Lothian: 'Geluk, daar zit muziek in!'

20 juni 2017

In gesprek met Andi Lothian, de man achter Insights

Sterven als je nog muziek in je hebt, dat zal Andi Lothian niet gebeuren. Als bedenker van een kleurenmodel dat honderdduizenden mensen over de hele wereld heeft geïnspireerd, weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om met visie en passie te leven. Om alles wat je doet vol overgave te doen. Als Nederlandse practitioner van het allereerste uur, is het voor mij een grote eer (én reuzespannend!) om de mede-oprichter van Insights te mogen interviewen. Wie kun je nou beter vragen naar zijn kijk op (werk)geluk dan de man die aan de wieg heeft gestaan van deze bijzondere organisatie en dit indrukwekkende model? Een vraag over persoonlijk geluk levert me meteen een vriendelijke verbetering op: ‘Geluk is voor de eerste helft van je leven; de tweede helft draait om vreugde.’ Een interessante nuancering, die direct tot nadenken stemt.

Andi Lothian en ik ontmoeten elkaar in het Insights hoofdkantoor in Dundee. Context van ons gesprek is het jaarthema van Insights On Topic: van zelfinzicht naar werkgeluk. Bedoeling is om een persoonlijk beeld te schetsen van de mens Andi Lothian. Zijn kijk op werkgeluk, zijn eigen ervaringen met geluk en zijn visie op de toekomst van onze organisatie en community.

ZIJN KLEURRIJKE CARRIÈRE WORDT GEKENMERKT DOOR HOGE TOPPEN EN DIEPE DALEN

De afgelegde weg

Hij noemt het dé universele wet van het universum: uit tegenslag komt succes. En hij is daar zelf het levende bewijs van. Zijn kleurrijke carrière wordt gekenmerkt door hoge toppen en diepe dalen. Van grote commerciële successen naar evenzo grote verliezen, om dan weer nieuwe successen te boeken. Wanneer je luistert naar de verhalen over de verschillende fases in zijn loopbaan, kun je niet anders dan bewondering voelen voor de man. Over grote successen vertellen is niet moeilijk, maar de eerlijkheid waarmee hij ook de diepe dalen beschrijft, verdient respect. In elk dal is er een moment waarop hij iets nieuws bedenkt, daar heilig in gelooft en er vervolgens met hart en ziel voor gaat om zijn droom te realiseren. En zo klinkt een loopbaan die op het eerste oog totaal bij elkaar geraapt lijkt – van jazzmuzikant, naar showbizz promotor; van verzekeringen naar Insights – opeens volstrekt logisch en samenhangend.

Op mijn vraag: ‘Wat was de trigger om het nieuwe avontuur aan te gaan dat zou uitmonden in de oprichting van Insights?’, begint hij te vertellen.

Het prille begin

'Het was de periode na het faillissement van mijn verzekeringsbedrijf en ik voelde me wat verloren. Een echte midlifecrisis, kun je wel stellen. Ik was zoekende naar wie ik was en wat ik wilde. In deze periode werd ik gegrepen door het werk van Brian Tracy. Tijdens zijn seminar deden we een oefening waarin je onbewuste werd aangesproken om bepaalde levensvragen te beantwoorden. Op de vraag: ‘Welke grote droom zou je durven najagen als je zeker wist dat je niet kon falen?’, kwam uit mijn onbewuste een antwoord dat mijn leven zou veranderen: ‘Ik ga het grootste trainingsbureau ooit creëren’.

De volgende trigger die mij definitief op het pad naar Insights zette, was een training van Richard Rohr. Niet alleen bracht deze man mij weer in contact met mijn spiritualiteit, maar de kamergenoot die ik tijdens die training had, is de man die mij heeft laten kennismaken met Jung. Hier had ik mijn eerste archetypische droom. En het was die kamergenoot die mij inspireerde om twintig boeken van en over Jung te kopen en me te gaan verdiepen in zijn werk. Op enig moment bedacht ik me dat niemand er nog in was geslaagd om het complexe werk van Jung te vereenvoudigen tot een model dat zowel begrijpelijk als praktisch en commercieel was. Maar ik geloofde dat dat wel degelijk mogelijk was. Samen met mijn zoon Andy hebben we er twee jaar over gedaan om een testversie van het model te ontwerpen. Een jaar later, in 1993, hebben we Insights opgericht en nog eens vijf jaar later is het Discovery-model gelanceerd.’

Andi_werkgeluk_1.jpg

Over werkgeluk

Werkgeluk betekent volgens Andi dat je je elke dag erop verheugt om naar je werk te gaan. Net zoals je elke avond ernaar uitkijkt om thuis te komen. Passie is hierbij het belangrijkste ingrediënt. Andi is ervan overtuigd dat iedereen tot alles in staat is, zolang je maar besluit om er helemaal voor te gaan en het zo goed mogelijk te doen. Daarbij is het minstens zo belangrijk dat je beslissing voortkomt uit een positieve wens in plaats van uit negatieve angst. In Andi’s geval bijvoorbeeld de positieve wens om het grootste trainingsbureau ooit op de kaart te zetten. In plaats van de angst dat hij zijn gezin niet meer zou kunnen onderhouden. Geluk op de werkvloer geeft resultaten waar elke organisatie naar op zoek is: minder personeelsverloop, minder uitval en betere teamprestaties. Juist binnen een team is het belangrijk dat mensen voelen dat hun leven zin heeft. Dat ze niet alleen maar lijstjes afwerken zonder hun individualiteit en creativiteit kwijt te kunnen. Als mensen gelukkig zijn op hun werk, zijn ze productief, ongeacht wat ze doen.

'PERSOONLIJKE VOLDOENING EN ZINGEVING ZIJN MOGELIJK VOOR IEDEREEN, ZOLANG JE PASSIE VOELT VOOR WAT JE DOET'

Levensdoel
'Ik voel me zo bevoorrecht. Ik heb het geluk gehad dat ik door mijn midlifecrisis bijna toevallig mijn wens en levensdoel heb gevonden. Dat doel was heel helder: een systeem creëren voor andere mensen dat hun leven op een nieuwe manier raakt. Een model dat mensen vooruit helpt in hun persoonlijke ontwikkeling. Hoe meer je wordt wie je bedoeld bent te zijn, hoe moeilijker het voor anderen wordt om je tegen te houden. Je wilt pas sterven als je al je muziek hebt gespeeld.

Tegelijkertijd heeft het werk van Jung ook mijn eigen leven wezenlijk veranderd. Archetypische dromen spelen daarbij een belangrijke rol. Het afgelopen jaar heb ik er maar liefst drie gehad – dat heeft volgens mij alles te maken met mijn leeftijd. Ik ben me aan het terugtrekken, terwijl anderen het stokje overnemen. Ik ben ervan overtuigd dat steeds meer mensen, geïnspireerd door Discovery, zich bewust gaan worden van de diepe vreugde die je kunt voelen als je dat deel van jezelf leert kennen dat in de schaduw leeft. Als je je schaduw eenmaal durft te omarmen, wil je nooit meer anders.'

Familiebedrijf of toch niet?

Met zes kinderen en negentien kleinkinderen kun je stellen dat Andi een grote familie heeft. Als ik hem vraag in hoeverre zijn (klein)kinderen vertrouwd zijn met Insights en het kleurenmodel, antwoordt hij dat alle – en enkele aangetrouwde - kinderen op de een of andere manier betrokken zijn bij de organisatie. Ook verschillende kleinkinderen werken er al, of hebben weleens in de keuken rondgesnuffeld in de vorm van een stage of vakantiebaantje. Daar komt in één adem achteraan dat vader en zoon Insights toch geen familiebedrijf willen noemen. ‘Dat is niet ons doel. Zeker zoon Andy (CEO) vindt het cruciaal dat de onderneming wordt gedragen door medewerkers die de passie voelen die nodig is om je werk goed te doen. Familieleden krijgen zeker geen voorkeursbehandeling; sterker nog, ze moeten extra speciaal zijn om aan boord te mogen komen.’

Andi_werkgeluk_2.jpg

Gouden toekomst

Volgens Andi is zijn zoon een inspirerende, hands-off leider die mensen laat doen waar ze goed in zijn. Dat is ook essentieel als de organisatie wil blijven groeien. Mensen moeten hun eigen briljante kwaliteiten kunnen inbrengen zonder zich op welke manier dan ook beknot te voelen. ‘We zijn nog iets te hiërarchisch naar mijn smaak – ik zou graag richting een nog plattere structuur gaan – maar we zijn zeker op de goede weg.’ Andi voelt dat zijn werk nog niet af is. Zijn visie is om Insights Discovery nog beter en effectiever te maken door de eenvoud van de vier kleuren te integreren met de complexiteit van Jungs werk. ‘Sinds de lancering van Discovery, zijn we jaarlijks met meer dan 20% gegroeid. Momenteel genereren we meer dan een half miljoen Discovery profielen per jaar. Als deze groei zich voortzet, zal Discovery tegen 2030 tot baanbrekende inzichten leiden bij meer dan 10 miljoen mensen per jaar. Stel je voor, elk jaar 10 miljoen mensen die een verandering ervaren in hun relaties! Dat is wat Insights Discovery doet; het besef dat onderlinge verschillen vreugde kunnen brengen, in plaats van spanningen opleveren. Twee tegenpolen die de handen ineen slaan, staan garant voor optimale creativiteit.’

Andi vertelt verder, over de toekomstige rol die hij ziet weggelegd voor onze community van Insights practitioners:

‘Onze practitioners zijn absoluut cruciaal voor het succes van Insights Discovery en de impact van ons model wereldwijd. Als wij de levens van miljoenen mensen blijven raken, zijn we automatisch een succesvolle organisatie. Dat doen we met behulp van al die practitioners die zich met hart en ziel inzetten voor hun klanten. En dat is wat mensen gelukkig maakt.’

Grootste verdriet, grootste geluk

Het meest memorabele en emotionele moment in ons gesprek volgt wanneer ik hem vraag waar hij het meeste spijt van heeft in zijn leven. In eerste instantie komt er een resoluut ‘Nergens van, denk ik. Spijt wordt meestal geassocieerd met pijn. Het is noodzakelijk om pijn te voelen voordat je kunt weten wat vreugde is. Uit tegenslag komt succes. Je hebt het een nodig om het ander te kunnen ervaren.’ Mooie woorden. Na een lange pauze voegt hij onverwacht daaraan toe: ‘Er is toch wel iets dat ik graag anders had gedaan. Ik heb er spijt van dat ik niet meer tijd met mijn ouders heb doorgebracht. Vooral met mijn vader. Hij is gestorven in 1993 – een hele hectische periode voor mij en mijn gezin. We hadden te weinig geld, ik was net mijn verzekeringsbedrijf kwijtgeraakt en ik werd volledig in beslag genomen door het weer op orde willen krijgen van mijn leven. Nu kijk ik daarop terug en zou ik willen dat ik meer tijd voor mijn vader had gemaakt.’ Hij is zichtbaar geëmotioneerd.

'OM ECHT WERKGELUK TE KUNNEN ERVAREN MOEST IK JUNG ONTDEKKEN'

Ik breng weer wat lucht in de emotionele beladenheid met de vraag: ‘Misschien een veel leukere vraag, en wat is je gelukkigste moment geweest?’ Na de eerder beschreven nuancering over geluk en vreugde, vertelt Andi dat hij talloze vreugdevolle momenten heeft ervaren. Een van de meest recente en bijzondere was een cruise met zijn vrouw Sheila, van Dubai naar Venetië. Het schip deed allerlei havens aan van plaatsen die ze al eerder hadden bezocht, waardoor ze besloten om gewoon op het cruiseschip te blijven. Vier weken lang, met z’n tweetjes op een grote boot, terwijl alle andere gasten aan land gingen. Dat hadden ze nog nooit op die manier gedaan. Absoluut fantastisch. Zo bijzonder. Samen lezen, zonnen, praten, bidden. Hij sluit af met: ‘Dankjewel voor deze vraag. Het doet me beseffen wat ik heb.’

Persoonlijk werkgeluk

Sheila is de rode draad van bijna alles waarover Andi vertelt. Zijn grote liefde, vanaf piepjong bij elkaar en zo te horen nog steeds een ijzersterk koppel. Samen werken en samen leven, het maakt het voor hem lastig om persoonlijk geluk en werkgeluk zuiver van elkaar te onderscheiden.

Ik vraag Andi wat hij zelf heeft moeten leren om werkgeluk echt te kunnen voelen. Hij antwoordt dat hij de vier Insightskleuren beschouwt als een deur naar een prachtige tuin. Als we door die deur gaan, zien we een wereld vol prachtige planten, bloemen en geuren. Die tuin is voor hem echter niet genoeg. Hij wil graag onder de tuin wandelen. Naar boven kijken en dan de wortels van die tuin zien. Ontdekken hoe de bewustzijnsfuncties die vier kleuren voeden. ‘Dát is persoonlijke ontwikkeling voor mij’, aldus Andi, ‘Zelfbewustzijn is de basis voor persoonlijke ontwikkeling. Om echt werkgeluk te kunnen ervaren moest ik Jung ontdekken, ontdekken wie ik zelf ben, mijn onbewuste, mijn schaduw leren kennen. Persoonlijke ontwikkeling houdt me ‘Jung.’ Een leuke woordspeling.

'ZORG DAT JE AL JE MUZIEK TEN GEHORE BRENGT VOORDAT JE DOODGAAT'

Andi_werkgeluk_3.jpg

Mijn laatste vraag luidt: ‘Welk advies zou je je 20-jarige zelf geven?’ Hij schiet meteen in de lach.

‘Mijn advies zou nooit landen bij een 20-jarige en zeker niet mijn eigen 20-jarige zelf! Maar dit is wat ik zou zeggen: neem jezelf niet te serieus! Stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als mensen stoppen met zichzelf zo serieus te nemen.

Zorg dat je al je muziek ten gehore brengt voordat je doodgaat. Hoe? Door te worden en te weten wie je niet bent!’

Dankjewel Andi Lothian, het was een eer én een genoegen!

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina