header_featured

Veerkracht: terugkijken en daarvan leren

Het is deze week precies een jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de coronavirusuitbraak tot mondiale pandemie bestempelde. En als er één vaardigheid is, die we in dit uitdagende jaar hard nodig hebben gehad, dan is het wel veerkracht - ons vermogen ons aan te passen aan verandering en tegenslag.

‘Dat kan ik niet’

Misschien vind jij jezelf helemaal niet zo veerkrachtig en heb je het gevoel dat je de afgelopen 12 maanden enorm hebt geworsteld. Kijk dan eens naar wat we in die tijd allemaal hebben bereikt. Bij de eerste lockdown dachten velen van ons nog: ‘dat kan ik niet’. Ik kan niet vanuit huis werken. Ik kan geen succesvolle pitch doen via Zoom. Ik kan online niet op een goede manier contact maken met mijn klanten. Twaalf maanden later kunnen we zeggen: we konden het wél. Het was vaak moeilijk, maar we hebben ons aangepast. En als we het nog een keer moeten doen, dan kunnen we het wéér.

Maar liefst 71% veranderde van wielpositie

Zo bezien heeft corona ons sterker gemaakt. De crisis heeft ons geleerd wat wendbaarheid is én wat het oplevert. Bij Insights horen we van veel klanten en collega’s dat ze hun  persoonlijke communicatiestijl hebben aangepast. Van alle mensen die vorig jaar opnieuw de Insights Discovery vragenlijst invulden, was maar liefst 71% van wielpositie veranderd. Om goed met alle veranderingen om te kunnen gaan, moesten ze andere kleuren dan hun voorkeurskleuren inzetten. Als dat geen teken van veerkracht is?

Sommige organisaties waren niet wendbaar genoeg

Maar terugkijken alleen is niet genoeg. We moeten de geleerde lessen ook gebruiken om vooruit te komen. Een van die lessen: sommige organisaties waren nog niet klaar voor de vaak stevige veranderingen die nodig waren. Ze waren niet wendbaar genoeg. Corona drukte ons met onze neus op het feit dat verandering razendsnel kan gaan. Dat er geen tijd is voor een maandenlange voorbereiding. En dat je je vijfjarenstrategie in een oogwenk moet kunnen bijstellen.

Verandering als kans om te groeien

Ook in 2021 zal er er een groot beroep worden gedaan op onze persoonlijke veerkracht en die van organisaties. En dat raakt de héle organisatie. Het gaat over werkgeluk, over hoe je als team met elkaar in verbinding blijft, over hoe je de talenten aantrekt en behoudt die je bedrijf wendbaar maken. Veerkracht ontstaat als we reflecteren op wat achter ons ligt en daarvan leren. Dan is verandering een kans om te groeien. 

Denk je dat jij door corona van wielpositie bent veranderd?

Neem contact op met je Insights Practitioner en REdiscover jezelf.

Deel deze pagina