header_featured

Do's and don'ts voor organisaties in transitie

In een wereld die steeds sneller verandert en steeds complexer wordt, moeten ook organisaties veranderen. Maar hoe ziet de organisatie van de toekomst eruit? Hoe begeleid je de transitie naar een organisatie die future proof is? Op maatschappelijk, organisatorisch en menselijk vlak? Pasklare antwoorden zijn er niet en elke organisatie verandert anders. Wel is er een aantal do’s and don’ts voor een succesvolle transitie.

1. Weet zeker dat je het zeker weet

Een succesvolle verandering begint met zeker weten dat je huidige manier van organiseren niet meer werkt. Ben je daar niet 100% van overtuigd, dan grijp je bij de eerste de beste crisis terug op wat je kent (een zware projectmanager aanstellen om de crisis te bezweren bijvoorbeeld).

2. Wees ervan overtuigd dat je medewerkers je belangrijkste asset zijn

Zij hebben de kennis, kennen de klanten en weten de oplossingen. Leiders die stiekem blijven
geloven dat ze het zelf toch het beste weten, zijn niet in staat om los te laten en hun medewerkers de vrijheid en het vertrouwen te geven om hun werk op hún manier te doen.

3. Kijk niet achterom

Als medewerkers eenmaal de ruimte hebben gekregen om hun werk te doen zoals zij dat willen, kun je niet meer terug. Wie toch weer kiest voor command and control raakt zijn beste mensen kwijt.

4. Investeer in de cultuur en de randvoorwaarden

Dan komen de resultaten vanzelf. En zie die resultaten als feedback: wat moet anders? Wat kunnen we bijstellen? Als je zaken alleen maar anders organiseert en niet in gesprek gaat over overtuigingen, houding en gedrag, dan verandert er niks.

5. Wees niet bang om fouten te maken

Want van fouten leer je. Maar zeg ook niet te snel: dit werkt niet, we gaan het anders doen. Doorgaan, continu feedback ophalen en bijstellen – dat levert vaak de beste resultaten op.

6. Sla geen stappen over

Zoals een kind niet plotseling volwassen is, kan een traditionele, hiërarchische organisatie niet ‘zomaar’ aan de slag met (bijvoorbeeld) zelfsturing. Kijk goed naar waar je vandaan komt en bouw daarop voort.

Lees ook 8 lessen van Insights Benelux: wat maakt Insight toekomstbestendig? Bestel het gratis magazine 'de organisatie van de toekomst'.

Banner-bestellen-magazine-organisatieverandering-new

 

Deel deze pagina