Nieuwe arbeidsvorm is aanstaande: de hybride professional

23 oktober 2018

Organisatieverandering brengt ook veranderingen op het gebied van arbeidsrelaties met zich mee. Zo is er een nieuwe arbeidsvorm ontstaan: de hybride professional. Maar houdt dit nu precies in? En wat betekent dit in de toekomst voor organisaties?  

Hybride professional is flexibel

De hybride professional kan vanuit een vaste basis zijn vleugels uitslaan. Hij is flexibel op het moment dat hij een stap in zijn carrière wil maken of wanneer de organisatie van hem vraagt een stap naar buiten te doen. En omdat hij ook naar buiten is gericht, ziet hij tijdig of zijn persoonlijke ontwikkeling nog wel in lijn is met die van de organisatie. Een hybride professional is dus iemand die naast inkomsten uit een onderneming ook inkomsten heeft uit loon of pensioen.

Nieuwe arbeidsvorm past bij organisatie van de toekomst

Ik kan hierover meepraten, want ik ben een hybride professional. Een dierbare oud-coach omschreef mij ooit als een ‘optioneel ingesteld persoon’. Ik voelde al een tijd dat mijn interesses, ideeën en ambities steeds meer over de grenzen van één werkgever heen groeiden en besloot in 2015 om full time in dienst te blijven en daarnaast any time met andere activiteiten aan de slag te gaan. Deze mindset geeft mij veel energie. En past bovendien bij mijn beeld van de organisatie van de toekomst. Een organisatie die een coalitie vormt; welke dat is, hangt van het vraagstuk af.

Voordat de hybride professional een ‘gangbaar fenomeen’ kan worden, moeten organisaties een aantal vooroordelen overwinnen. 

Hybride professional is een ‘externe interne’

Ook voor de organisatie heeft de hybride arbeidsvorm belangrijke voordelen. Omdat de professional in dienst blijft, blijft kennis behouden. Tegelijkertijd neemt hij van buiten nieuwe kennis mee. De hybride professional is een ‘externe interne’: flexibel, energiek en gemotiveerd. Dat is goed voor de productiviteit en verkleint de kans op uitval en hoge reorganisatiekosten. Verder past de hybride vorm perfect bij nieuwe manieren van werken zoals co-creëren en intuïtief experimenteren.

Werkgevers moeten hun hybride professionals leren vertrouwen

Voordat de hybride professional een ‘gangbaar fenomeen’ kan worden, moeten organisaties een aantal vooroordelen overwinnen. Zoals het idee dat iets buiten het bedrijf nooit positief kan zijn voor het bedrijf. Of dat met het naar buiten treden van de professional er kennis weglekt naar de concurrent. Veel werkgevers hebben de opvatting dat loyaliteit ondeelbaar is en dat iemand zijn energie maar één keer kan inzetten. Het is belangrijk dat werkgevers hun hybride professionals leren vertrouwen en dat er een relatie ontstaat waarin de plannen van de professionals om activiteiten buiten loondienst te ontplooien openlijk kunnen worden besproken.

Ik ben ervan overtuigd dat de tijd meer dan rijp is voor de hybride professional. Die met zijn ‘hybride zijn’ een mooie bijdrage levert aan de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Meer lezen?

Bestel het gratis magazine 'Organisatie van de toekomst'Ruim 140 pagina’s inspiratie, waardevolle inzichten en praktische handvatten om transitie(s) naar de organisatie van de toekomst beter te kunnen begeleiden. 

Banner-bestellen-magazine-organisatieverandering-new

 

Deel deze pagina