Dit zijn de werktrends in 2019 voor persoonlijke ontwikkeling

19 februari 2019

Talentontwikkelgesprekken en online learning: 2 veelzeggende voorbeelden van werktrends in 2019. Het gaat vooral om persoonlijke ontwikkeling, zegt dr. Mirjam Baars, op wier promotie-onderzoek het Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling is gebaseerd. Ze licht het toe in Work in Progress , de podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt geeft werkgevers steeds meer ruimte om hun personeelsbestand regelmatig te verversen, vertelt Baars. In 2020 wordt de periode waarna tijdelijke contracten overgaan in een contract voor onbepaalde tijd, verlengd van 2 naar 3 jaar. Het vergroot de onzekerheid. Een up-to-date arbeidsmarktwaarde is de nieuwe veiligheid. Persoonlijke ontwikkeling de manier om daarvoor te zorgen.

Als je je niet ontwikkelt, keldert je arbeidsmarktwaarde

Als je de ontwikkelingsmogelijkheden die je werkgever biedt voldoende benut, behoud je je arbeidsmarktwaarde én je baan. Het is volgens Mirjam Baars het nieuwe ‘psychologische contract’ dat je met je werkgever afspreekt. Mensen zijn wel steeds meer gewend om flexibel te werken. Dat zie je ook aan het toenemend aantal zelfstandigen. Het maakt dat mensen zich er veel meer dan vroeger van bewust zijn dat ze zoiets als een arbeidsmarktwaarde hebben. En dat als ze stoppen met zich verder te ontwikkelen, die arbeidsmarktwaarde heel snel keldert.

Talentontwikkelgesprek

Dé werktrend van 2018, waar we in 2019 gewoon mee doorgaan: dat je in plaats van een traditioneel functioneringsgesprek tussen de 6 en 12 talentontwikkelgesprekken hebt met je leidinggevende. Het zijn doorgaans korte gesprekjes, die niet zelden tijdens een wandelingetje worden gevoerd: Zijn we op de goede weg? Waar moeten we aan denken? Volgens Mirjam Baars verwachten werkgevers tegenwoordig van hun medewerkers dat ze open zijn over waar ze zich in willen ontwikkelen.

Ontwikkeldruk serieus nemen

Die noodzaak om je te blijven ontwikkelen, legt druk op mensen. Soms te veel druk. Het is dan ook belangrijk om je grenzen te bewaken. Sommige bedrijven, waarvan Baars hoopt dat het voorlopers worden, nemen die ontwikkeldruk heel serieus. Zo is er een bedrijf dat zijn mensen om de 2 jaar de mogelijkheid biedt om een paar maanden een sabbatical te nemen. Om op te laden, nieuwe inspiratie op te doen of een training te volgen.

Innovatietijd

Andere positieve ontwikkelingen: Education Friday, waarbij de vrijdagmiddag in het teken staat van ontwikkeling en kennisdeling – en dat op een gezellige manier. En bedrijven die ‘innovatietijd’  vrijmaken en hun mensen de kans bieden één middag in de week aan eigen projecten te werken. Zo willen ze vernieuwing stimuleren. Positief vindt Mirjam Baars verder dat steeds meer organisaties hun mensen een persoonlijk ontwikkelbudget geven. Daarmee zeggen ze: je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling, maar wij faciliteren die. 

Werken in flexibele rollen

Ook de verplatting van organisaties en het werken in cirkels en rollen vormen een trend. In meerdere rollen werken, maakt dat je ook dingen kunt oppakken die vanuit je achtergrond wellicht niet zo voor de hand liggen. Zo kun je talenten ontwikkelen waarvan je misschien niets eens wist dat je ze had.

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina