header_featured

Over het uitstelgedrag van de 4 Insights Kleuren en hoe je doelen wél realiseert

We weten het allemaal: doelen stellen is een belangrijke sleutel tot persoonlijke effectiviteit. Maar dan moet je die doelen wel realiseren. En daar gaat het vaak mis. Velen van ons zijn meesters in uitstellen. Dat voelt even fijn, want je hoeft niet in actie te komen. Maar na een tijdje gaat het knagen. Omdat je niet verder komt of omdat het werk zich maar blijft opstapelen. Het leidt tot schuldgevoelens, onzekerheid en stress.

Waarom we dingen alsmaar uitstellen, heeft veel te maken met onze psychologische voorkeuren. En daarmee met onze Insights Kleuren. Wat jou kan helpen om je doelen wél te halen, is vaak ook een kwestie van kleur.

Helder Blauw: denken, denken, niet doen

Mensen met een voorkeur voor Helder Blauw komen doorgaans pas in actie als ze een doel helemaal hebben uitgedacht: waar willen we precies naartoe? Hoe ziet dat eruit? Wat is er nodig? Hoe gaat dat dan? Zolang ze niet alles boven tafel hebben of onzeker zijn over hoe iets gaat verlopen, blijven ze dralen. En dat kan knap lang duren; er is nu eenmaal weinig zeker in het leven. Ook kunnen ze eindeloze actieplannen en werkschema’s maken. Maar uitvoeren? Ho maar.  

Tip: kom in beweging

Natuurlijk is het belangrijk om goed over de verschillende stappen na te denken als je doelen stelt. Maar wie te lang denkt, komt tot niks. Spreek een tijdslimiet af met jezelf: ik mag hier zo lang over nadenken en dan ga ik aan de slag. Train jezelf in het oké zijn met bijvoorbeeld 95% duidelijkheid of zekerheid. Rek je comfortzone stukje bij beetje op. Zo kom je makkelijker in beweging.


Vurig Rood: het urgentie-effect

Eisenhower-matrix

Niemand zo recht-op-zijn-doel-af als iemand met eerste kleur Rood. Maar is dit ‘doel’ wel datgene wat echt belangrijk is? Mensen met veel Rood houden van resultaten boeken. Het gevolg: ze focussen op de zaken waarmee ze snel resultaat bereiken, blussen tussendoor nog een brandje of drie, maar stellen die ene ingewikkelde klus die veel aandacht vereist keer op keer uit.

Tip: gebruik de Eisenhower matrix

Ken je de Eisenhower matrix? Het is gebaseerd op de bekende uitspraak van de Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower: ‘Urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zijn zelden urgent’. Maak een lijst met al je taken en geef ze een plek in de matrix. Dit helpt je om prioriteiten te stellen. 


Stralend Geel: altijd achter de konijnen aan

Mensen met een voorkeur voor Stralend Geel zul je zelden horen zeggen dat ze geen doel hebben. Hun ‘probleem’: ze hebben er teveel. Niet alleen worden ze van veel dingen enthousiast, als een klus even wat saai wordt of niet wil vlotten, gaat hun aandacht al snel uit naar iets anders. Het einde van het liedje: ze zijn met 10 dingen tegelijk bezig en maken niets af. 

Tip: focus je op een olifant

Hier past een uitdrukking van de Amerikaanse zakenmagnaat Thomas Boone Pickens: ‘When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits.’ Oftewel: Als je een taaie klus te klaren hebt, laat je dan niet afleiden door minder belangrijke zaken. Maar hoe doe je dat? Neuropsycholoog Elke Geraerts adviseert om te zorgen voor inzicht in je aandachtspieken en -dalen. En daar je taken op af te stemmen. Tijdens een aandachtspiek focus je je op een olifant: de aandachtsintensieve activiteit.


Zacht Groen: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

Mensen met een voorkeur voor Zacht Groen doen de dingen graag goed en zijn nooit te beroerd om een ander te helpen. Maar als hun bordje daardoor té vol raakt, is het ook echt te veel: ze schieten in de stress en er komt niks meer uit hun handen. Flexibiliteit is verder niet hun sterkste punt. Een last minute verandering? Liever niet! 

Tip: stap uit je comfortzone

Wie werkelijk wil groeien, moet buiten zijn comfortzone stappen. En dat is spannend. Dwing jezelf dingen te doen die je niet eerder hebt gedaan, maar maak het behapbaar. Met stappen die groot genoeg zijn om een verschil te maken, en klein genoeg om aan te durven.


Succesvol doelen stellen en bereiken met Insights

Een krachtig hulpmiddel om heldere doelen te stellen én te bereiken is het G-WAVE actieplan van Insights. Daarbij maak je gebruik van en hou je rekening met alle vier de Insights Kleuren. Zo voorkom je dat je te hard of juist te zacht gaat, te veel wilt of te voorzichtig bent en kom je in 5 stappen van doel naar resultaat

Deel deze pagina