header_featured

Waarom je Insights Discovery niet voor werving & selectie mag gebruiken

28 augustus 2019

In deel twee van de reeks ‘Hier zakt onze BlauwGroenGeelRode broek van af’: organisaties die modellen als Insights Discovery voor werving & selectie gebruiken. Onlangs viel ons oog op de volgende online vacature: ‘Heb jij ervaring als accountmanager en ben jij de kleur GEEL? Dan hebben wij een interessante baan voor jou!’

Fout, fout, fout!

Om te beginnen, mensen zijn geen kleur. Overigens ook geen twee of drie of zelfs vier kleuren. Je zult ons dus nooit horen zeggen dat iemand Geel is. Wel dat iemand veel Stralend Geel gedrag laat zien. Voor de mensen die minder bekend zijn met Insights Discovery voegen we daar aan toe dat iedereen alle vier de kleuren in zich heeft. Maar dat we wel allemaal een voorkeur voor één of meerdere kleuren hebben. De combinatie waarin we de kleuren gebruiken, is voor iedereen anders: we zijn allemaal uniek.

Kleurenvoorkeur zegt niets over competenties

Een tweede reden waarom wij vinden dat een dergelijke vacaturetekst absoluut niet kan: iemands voorkeur voor één of meerdere kleuren zegt niets over zijn competenties. Laat staan over zijn kwaliteiten in een specifieke functie of rol. Elk mens kan competenties hebben of ontwikkelen die nodig zijn voor om het even welke functie. Omgekeerd betekent een sterke voorkeur voor een bepaalde kleur niet per definitie dat je goed bent in de dingen die aan deze kleur worden gekoppeld. Het bedrijf dat die tenenkrommende vacature plaatste, verwacht van iemand met een sterke voorkeur voor Geel waarschijnlijk dat hij die dynamische, enthousiaste persoon is die moeiteloos klanten overtuigt en hun diensten of producten aan de man brengt. Wij weten dat er zich onder de mensen met eerste kleur Geel heel veel belabberde verkopers bevinden. En dat er geweldige accountmanagers bestaan met eerste kleur Helder Blauw – de aan Stralend Geel tegengestelde kleur.

Ook al zijn er aanbieders van kleurenmodellen die beweren dat hun instrument bruikbaar is voor werving & selectie, wij geloven daar niet in.

Even dollen met collega’s 

Ook iemand met een Blauwe voorkeur is dus prima in staat om anderen te overtuigen. Wel is er een grote kans dat hij dat anders aanpakt dan zijn collega met eerste kleur Geel. Zijn overtuigingskracht zit wellicht voor een belangrijk deel in zijn perfecte voorbereiding. In het feit dat hij feilloos en tot in detail de voordelen kan opsommen van wat-het-dan-ook-is dat hij aan je kwijt wil. Dat wil overigens niet zeggen dat hij niet ook heel enthousiast kan zijn! Hij heeft immers ook Geel in zich. Om diezelfde reden kan het heel goed zo zijn dat de collega met eerste kleur Geel zijn verkoopresultaten bijhoudt in een prachtig spreadsheet. Iets wat je wellicht eerder verwacht bij iemand met veel Blauw. Het is dan wel weer zijn voorkeur voor Geel die maakt dat hij na een uurtje administratie snákt naar even dollen met collega’s.

Waarvoor gebruik je Insights Discovery dan wél?

Ook al zijn er aanbieders van kleurenmodellen die beweren dat hun instrument bruikbaar is voor werving & selectie, wij geloven daar niet in. Onze ethische richtlijnen stellen dan ook expliciet dat Insights Discovery niet mag worden gebruikt om sollicitanten te (dis)kwalificeren. Waarvoor je ons model dan wel gebruikt? Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat bovengenoemde collega’s van zichzelf én elkaar begrijpen waarom ze reageren zoals ze reageren. Wat hen motiveert, waar ze bang voor zijn of stress van krijgen en hoe ze zich gedragen onder druk. Het helpt hen om beter te functioneren en effectiever samen te werken. Datzelfde inzicht helpt hen bovendien om de gedragsvoorkeuren van hun (potentiële) klanten te herkennen en daar perfect op in te spelen. En dát – en niet de kleur Geel – maakt de beste accountmanager!


Meer misverstanden rondom het gebruik van Insights Discovery

Dat mensen denken dat je ons instrument kunt inzetten voor werving & selectie, is niet het enige misverstand rondom het het gebruik van Insights Discovery.

Lees ook:
Insights haat-liefdeverhouding met hokjesdenken
- Waarom Insights Discovery geen kleurentest is
- Insights Discovery: simpel of simplistisch?

Deel deze pagina