Wakkere leiders maken werk van werkgeluk

26 juni 2017

Je leidt een groot bedrijf. Wat houdt je bezig? Wat houdt je soms zelfs uit je slaap? Is jouw organisatie wel wendbaar genoeg? Ben jij straks nog wel relevant voor jouw organisatie en durf je los te laten en anderen te empoweren? En last but not least: wat is eigenlijk de zin van wat jij hier doet en wat geeft jou voldoening? Kortom: hoe staat het met je eigen werkgeluk?

Als je dit soort gedachten even de vrije loop laat, kunnen die zomaar leiden tot 'het grote ontwaken'. Zo noem ik maar even het aha-moment waarop je vanuit echt zelfinzicht beseft dat het anders moet en dat het ook anders kan. Die momenten ontstaan vaak als je collega's hebt gesproken die ervaringen deelden over empowerment van medewerkers of na het lezen van een boek. Of misschien heeft je lijf je gewaarschuwd met een wake-up call.

Werkgeluk als succesfactor

Wat de aanleiding ook is, het 'goed naar binnen gaan' leidt onherroepelijk tot verandering. Het grote ontwaken zorgt er vaak voor dat je de balans tussen werk en privé gaat herzien, maar ook dat je tijdens werktijd met je 'volledige ik' aanwezig bent. Vanuit die zingeving ontstaat werkgeluk. En de organisatie mag daarvan meegenieten.

Ik gun iedere leider dat grote ontwaken. Zelfinzicht op zich is al een kostbaar goed, maar de stap zetten naar actie en je rol en je bedrijf zo inrichten dat werkgeluk als succesfactor serieus wordt meegewogen, dát is dapper.

Leiders bij wie werkgeluk voorop staat

En het is nóg mooier. Want werkgeluk is ook goed voor het duurzaam overleven van de organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat we vanuit het grote ontwaken in staat zijn om organisaties succesvol en vitaal te maken én te houden. Dat vraagt om wakkere leiders, die zich niet louter laten leiden door aandeelhouderswaarde en beheersbaarheid, maar bij wie werkgeluk, duurzaamheid en continuïteit voorop staan. Er is niets mis met geld verdienen en winst maken, maar hoe mooi is het als dat het resultaat is van een verantwoorde bedrijfsvoering door leiders die 'people, planet en profit' hoog in het vaandel hebben staan?

Nieuw leiderschap

Niet alle leiders zijn al zover. De transitie naar het grote ontwaken zal tijd kosten, maar de verschuiving is zichtbaar. Dat maakt mij optimistisch over een werkgelukkiger toekomst. Want steeds meer wakkere leiders met zelfinzicht zijn gepassioneerd bezig met transformaties waarbij organisaties zichzelf opnieuw uitvinden, met oog voor alle belanghebbenden: medewerkers, leveranciers, klanten en aandeelhouders.

Mooie voorbeelden zijn DSM en Unilever, waar de ceo's veel meer de lange termijn, duurzaamheid en werkgeluk omarmen, soms schoorvoetend gevolgd door hun aandeelhouders. Ik heb respect voor die wakkere leiders, zoals Paul Polman (Unilever) en Feike Sybesma (DSM). De keuze om voorloper te zijn vraagt lef en ik zou Robert Quinn willen volgen die zegt: 'Uiteindelijk moeten we allemaal diepgaand veranderen of langzaam sterven.' Kom dus maar op met dat grote ontwaken.

Lees ook de andere columns van Jo Krill over werkgeluk: 

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina