Onderzoek wat je dromen zeggen over werkgeluk

19 februari 2018

Zit je vast in je werk, sta je voor een belangrijke keuze of vraag je je af hoe je meer werkgeluk bereikt? Duik dan eens in je dromen en onderzoek wat ze je te vertellen hebben. Daarvoor moet je ze wel onthouden én kunnen ontcijferen.

Bron van zelfinzicht

Dromen kunnen waardevolle inzichten opleveren. In je remslaap herhaal en verwerk je de gebeurtenissen van de dag. Je leert terwijl je slaapt, zonder last te hebben van belemmerende overtuigingen of de mening van anderen. Ook word je niet beperkt door bijvoorbeeld de wetten van de logica. Daardoor leg je verbindingen die je wakkere geest niet kan leggen.

Samen dromen ook waardevol voor teams

In onze dromen zijn we enorm creatief. Niet alleen ’s nachts, maar ook als je dagdroomt of mediteert, creëer je ruimte voor vaak verrassende ideeën en kun je antwoorden krijgen op je vragen. Dit werkt ook voor teams en organisaties. Als je bedenkt dat alles energie is en met elkaar is verbonden, kun je je voorstellen hoeveel energie je dan bundelt.

Hoe leer je van je dromen?

  1. Stel jezelf een concrete vraag
    Willen leren van je dromen begint met bewustwording. Besef dat je elke nacht droomt en dat je dromen je kunnen helpen om – zowel in je persoonlijk leven als in je werk – de voor jou juiste keuzes te maken. Is er een concrete vraag waar je graag een antwoord op wilt? Stel jezelf die vraag voor het slapen gaan.

  2. Schrijf je droom op
    Neem bij het wakker worden even de tijd om je je droom te herinneren. Een droom is vluchtig; als je meteen uit bed springt, ben je hem kwijt. Zorg ervoor dat je pen en papier of een opnameapparaatje bij de hand hebt, om op te schrijven of in te spreken wat je hebt onthouden. Denk eraan: schijnbaar onzinnige details kunnen belangrijk zijn. Filter niets.

  3. Onderzoek je droom
    Zoek een sparringpartner (bijvoorbeeld een collega) met wie je je dromen kunt onderzoeken. Die kritische vragen stelt en je helpt om in je droomwereld te stappen en voorwerpen, personen, situaties, emoties of symbolen te benoemen (of te tekenen). Daarbij is het uiteraard belangrijk om een partner te kiezen bij wie je jezelf kunt zijn.

  4. Deel je droom
    Vertel je droom in de tegenwoordige tijd en de ik-vorm. Op deze manier beleef je de droom opnieuw, maar dan in het hier en nu, registreer je meer en komen herinneringen, emoties en details terug.

  5. Focus op een betekenisvol detail
    Kijk met hulp van je sparringpartner welk element uit je droom het meeste bij je losmaakt. Dat kan van alles zijn: een emotie, symbool, voorwerp of getal. Ga hier op een ontspannen manier dieper op in: wat kan dit betekenen, wat komt er bij je op? Nog geen inzicht? Kies dan een ander element dat ook je aandacht trok. Ook in dromen heeft iedereen zijn eigen waarheid. Zoek met ondersteuning van je gesprekspartner naar die van jou!
  6. Voel of het past
    Hoe je weet of je het element hebt onderzocht dat jou inzicht geeft? Dat voel je. En je sparringpartner ziet het aan je. Het pást. Als collega’s met elkaar hun dromen delen, is de energie in veelvoud voelbaar.

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk

Deel deze pagina