Reorganisatie? Zo blijf je als leider in verbinding met achterblijvers

22 november 2018

Bij een reorganisatie gaat veel tijd en aandacht naar de mensen die vertrekken. En is er vaak weinig aandacht voor de medewerkers die overblijven. Terwijl dat juist de mensen zijn die het in de afgeslankte organisatie moeten gaan maken. Hoe hou je als leidinggevende de achterblijvers geïnspireerd en betrokken? Gert Jan de Rooij legt het uit in de kleurentaal van Insights Discovery.

Inzicht in je eigen stressgedrag

Reorganisatie betekent stress voor alle betrokkenen. Het is ongelooflijk lastig om met je medewerkers in verbinding te blijven als je zelf stress ervaart. Daarbij heeft iedereen zijn of haar eigen voorkeuren. Om adequaat te kunnen omgaan met mensen die stress ervaren, is het essentieel om die verschillen in beeld te hebben. Als je begrijpt hoe stressreacties kunnen verschillen en dat begrip koppelt aan inzicht in je eigen stressgedrag en de impact daarvan, creëer je de basis voor een nieuwe, constructieve werksituatie.

Je gedrag afstemmen op de voorkeuren van de medewerker

Gouden regel voor elke interactie is: benader de ander zoals de ander wil worden benaderd. Het is dan ook belangrijk om je gedrag als leidinggevende af te stemmen op de kleurrijke voorkeuren van de medewerker. Een medewerker met een sterke voorkeur voor Vurig Rood heeft behoefte aan concrete actie, terwijl iemand met de eerste kleur Zacht Groen het belangrijk vindt dat er zorg en aandacht is voor de mensen. Voor Helder Blauw is het belangrijk om goed uit te leggen wat er precies speelt en feitelijk te onderbouwen en rechtvaardigen waarom die stap nodig is. Bij een voorkeur voor Stralend Geel helpt het om perspectieven te schetsen en de persoon bij het proces te betrekken.

Ken je eigen kleurrijke voorkeuren

Het is minstens zo belangrijk om als leidinggevende je eigen kleurrijke voorkeuren te kennen. Dit geeft niet alleen inzicht in waarom je de dingen op een bepaalde manier doet, maar helpt je ook de reacties van medewerkers te begrijpen. Als je een hoge voorkeur hebt voor Vurig Rood en je vanuit deze kleur een verandering insteekt, zul je dit waarschijnlijk kordaat, efficiënt en snel doen. Deze aanpak zal goed vallen bij medewerkers die jouw natuurlijke voorkeur delen. Echter, iemand met een hoge voorkeur voor Zacht Groen zal die insteek zien als kort door de bocht en opgelegd. De persoon zal in de weerstand schieten, zijn hakken in het zand zetten en een loopgravenoorlog gaan voeren. Om dit te voorkomen kun je beter aansluiting zoeken bij die behoeften, bijvoorbeeld door de tijd te nemen voor een één-op-één met de desbetreffende medewerker. Als je hem of haar rustig uitlegt dat je beslissing weloverwogen is genomen en dat rekening is gehouden met de behoeften en belangen van alle betrokkenen, is de kans op acceptatie veel groter. Als hij of zij eenmaal mee is, kun je als werkgever bovendien rekenen op 100 procent loyaliteit en inzet.

Weerstand van Helder Blauw doorbreken met duidelijk stappenplan

Wat als je eerste voorkeurskleur Stralend Geel is? In je enthousiasme over het inspirerende toekomstbeeld dat je zelf zo helder voor ogen hebt, ga je waarschijnlijk voorbij aan personen met een hoge voorkeur voor Helder Blauw. Voor hen is er behoefte aan een gedetailleerde toelichting en degelijke onderbouwing van die beslissing. Zij zullen het spontane enthousiasme percipiëren als een hoop bla-bla. In de weerstand gaan bij hen de luiken dicht en haakt de persoon volledig af. Een duidelijk stappenplan met duidelijke tijdsplanning zal iemand met een hoge voorkeur voor Helder Blauw helpen de verandering te omarmen. Met hen aan boord heb je iemand die de noodzakelijke puntjes op de i kan zetten en het traject zal afwerken tot en met die allerlaatste zware loodjes.

Afstemmen op andermans voorkeuren is bij reorganisatie cruciaal

Afstemmen op de voorkeuren van de ander is belangrijk voor elke mogelijke interactie en bij reorganisaties cruciaal. Ja, het is lastig om die brug te slaan als geen van beiden optimaal in zijn vel zit. Maar als het lukt om vanuit zelfinzicht en inzicht in de ander de meest effectieve aanvliegroute te kiezen voor alle individuele betrokkenen, vergroot je de kans op een gemotiveerd team dat geïnspireerd de schouders eronder zet en de organisatie nieuwe successen brengt.


Meer lezen over organisatieverandering?

Bestel GRATIS het Insights On Topic magazine 'De Organisate van de toekomst'. Ruim 140 pagina’s inspiratie, waardevolle inzichten en praktische handvatten om transitie(s) naar de organisatie van de toekomst beter te kunnen begeleiden. 

Banner-bestellen-magazine-organisatieverandering-new

Deel deze pagina