header_featured

Sociale aspect thuiswerken vraagt aandacht

28 september 2020

De meerderheid van kantoorwerkers die sinds maart grotendeels vanuit huis werken, hebben zich het thuiswerken volledig eigen gemaakt, meldt coronakrant.nl. Digitale manieren van communiceren zijn in korte tijd gemeengoed geworden. Ze functioneren goed voor snelle en makkelijke communicatie met collega’s, klanten en andere relaties. Ruim de helft van de thuiswerkers overlegt nu net zo makkelijk online als face-to-face op kantoor. Ruim een kwart ervaart zelfs nauwelijks verschil in beleving van online of fysieke communicatie. Maar mensen missen wel sociale contacten. Sommigen ervaren zelfs een gevoel van sociale isolatie. Daar moeten organisaties wat mee, zegt prof. dr. Pascale Peters van Nyenrode Business Universiteit. 

20 procent thuiswerkers communiceert dagelijks >5 uur online

Samen met (o.a.) Martine Coun van de Open Universiteit deed Peters onderzoek naar de beleving van thuiswerken in coronatijd. De deelnemers aan het onderzoek werken sinds maart van dit jaar 80 procent van hun tijd vanuit huis. Vóór de coronacrisis was dat gemiddeld 11 uur per week; momenteel is dat ruim 30 uur. In heel korte tijd heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden in de manieren van samenwerken en communiceren. Niet alleen met collega’s, maar ook met klanten en externe relaties gebeurt dat nu vooral online. Gemiddeld communiceren respondenten 3 uur en 22 minuten per dag online. Twintig  procent doet dat per dag zelfs 5 uur of meer.

Op afstand overleggen ‘net zo makkelijk’ 

Digitale technologie is in korte tijd volledig geaccepteerd geraakt. Voor snelle onderlinge contacten en overleggen werken online tools goed, zo is het oordeel van een ruime meerderheid. Iets meer dan de helft van de respondenten vindt het net zo gemakkelijk om op afstand te overleggen als wanneer je samen op kantoor bent. Meer dan een kwart ervaart de digitale communicatie hetzelfde als de persoonlijke communicatie. 

1 op 7 respondenten voelt zich sociaal geïsoleerd

Maar naarmate mensen langer thuiswerken, is er ook een keerzijde. Een groot deel van de ondervraagden zegt vooral de informele contacten op de werkvloer te missen. En 1 op de 7 respondenten geeft zelfs aan zich op dit moment sociaal geïsoleerd te voelen. ‘We raden organisaties aan om na te denken over hoe ze de onderlinge verbinding kunnen stimuleren met een mix van online en face-to-face ontmoetingen en activiteiten’, zegt Peters. ‘Daarbij is het belangrijk om te kijken naar wat de individuele medewerker nodig heeft.’ 


Rekening houden met verschillende voorkeuren

We reageren allemaal anders op de crisis en hebben allemaal iets anders nodig om onder deze veranderde omstandigheden goed te blijven functioneren, weten we bij Insights. Dat heeft te maken met onze psychologische voorkeuren. Hoe kom je tegemoet aan wat mensen met verschillende voorkeuren nodig hebben om aangehaakt en productief te blijven? Je leest het in ons gratis e-book ‘(Samen)werken op afstand | 7x hoe inzicht in gedragsvoorkeuren helpt’. 

Deel deze pagina