header_featured

Investeren in upskilling en reskilling: goed voor je mensen en je organisatie

Vlak voor het uitbreken van de crisis luidde het World Economic Forum (WEF) de alarmbel: digitalisering en technologische vernieuwing hebben ons werk zo veranderd dat er een wereldwijde ‘reskilling revolution’ nodig is. Corona onderstreepte dit. Omdat de digitalisering in een stroomversnelling terechtkwam en omdat keihard duidelijk werd hoe belangrijk het voor organisaties en hun medewerkers is dat ze zich snel kunnen aanpassen aan een continu veranderende werkelijkheid. We moeten onze mensen upskillen en reskillen, klinkt het nu alom.

Upskilling en reskilling: wat is het verschil?

Bijscholing en omscholing: zo kun je upskilling en reskilling natuurlijk ook noemen. Bij het eerste leren mensen nieuwe vaardigheden aan en/of verdiepen ze hun kennis om zich aan te passen aan veranderingen binnen hun huidige rol. Bij het tweede ontwikkelen ze nieuwe vaardigheden en/of kennis om een andere rol aan te nemen. Voor organisaties is het cruciaal om in allebei te investeren. Omdat je medewerkers hiermee in staat stelt bij de organisatie te blijven, als bijvoorbeeld hun functie in zijn huidige vorm dreigt te vervallen. En omdat het een manier is om talenten aan je te binden: de mogelijkheid om te groeien draagt bij aan hun zelfvertrouwen, motivatie en werkgeluk, en daarmee aan hun productiviteit.

6 stappen voor het up- en reskillen van je medewerkers

McKinsey beschreef 6 stappen die ervoor zorgen dat je mensen over de vaardigheden beschikken die essentieel zijn voor het herstel van je business na corona. Voor een toekomstbestendige organisatie zijn ze niet minder bruikbaar:

  1. Identificeer de vaardigheden die de organisatie nodig heeft om te herstellen en ook in de toekomst succesvol te zijn
    Wat moeten de verschillende groepen medewerkers bijdragen? Hoe verandert hun dagelijks werk en wat betekent dat voor hun activiteiten, vaardigheden en gedrag?
     
  2. Investeer in de ontwikkeling van vaardigheden die nuttig zijn ongeacht hoe de rol van de medewerker of de organisatie zich ontwikkelt
    Denk aan digitale vaardigheden, hogere cognitieve vaardigheden, sociale en emotionele vaardigheden, aanpassingsvermogen en veerkracht.
     
  3. Start op maat gemaakte ontwikkeltrajecten om de belangrijkste ‘skills gaps’ te dichten
    Strategische personeelsplanning is belangrijker dan ooit.
     
  4. Benut wat je tijdens corona over om- en bijscholing hebt geleerd
    Blijf dingen uitproberen en verbeteren en gebruik het om je leeromgeving uit te breiden. 
     
  5. Doe als een kleine organisatie om een groter verschil te maken
    Kleinere bedrijven zijn vaak wendbaarder en durven meer omdat ze niet met grote groepen mensen te hoeven gaan schuiven om iets nieuws te proberen. Ze hebben ook beter zicht op welke vaardigheden ze missen, waardoor ze beter prioriteiten kunnen stellen voor bij- en omscholing.
     
  6. Bescherm ontwikkelbudgetten en zet continue ontwikkeling in als strategische hefboom om sneller in te kunnen spelen op verandering
    Zorg voor een toegankelijke en gepersonaliseerde hybride leeromgeving en schakel externe partners in om aan specifieke vaardigheden te werken. 

Insights kan helpen

Met de ontwikkeling van die vaardigheden die nuttig zijn ongeacht hoe iemands rol of hoe de organisatie zich ontwikkelt, kan Insights helpen. Dat zijn vooral vaardigheden die met de omgang met anderen te maken hebben, zoals effectief communiceren, samenwerken en beïnvloeden. En vaardigheden die mensen helpen om goed om te gaan met verandering. We vertellen je er graag meer over.

Deel deze pagina