8 tips voor een organisatiecultuur van vertrouwen

Hebben je medewerkers veel oxytocine in hun bloed? Grote kans dat de zaken goed gaan! Een hoog oxytocineniveau is namelijk een teken van vertrouwen. En vertrouwen is essentieel voor goede prestaties én werkgeluk. Door bij tientallen oganisaties het oxytocineniveau in het bloed van de medewerkers te meten, vond neuro-econoom Paul J. Zak 8 manieren waarop leiders voor vertrouwen kunnen zorgen.

Formule voor werkgeluk

Zak deed jarenlang onderzoek naar hoe organisaties hun prestaties kunnen verbeteren. Zijn conclusie: de sleutel tot betere prestaties ligt vooral in het ontwikkelen van een cultuur van vertrouwen en het ontwikkelen van zingeving. Want zo zorg je voor werkgeluk. En werkgelukkige medewerkers zijn stukken productiever en innovatiever dan hun ongelukkige collega's. Dit leidde tot de formule:

Werkgeluk = Vertrouwen x Zingeving.

Afscheid nemen van wie niet bij de organisatiecultuur past

Zak identificeerde ook nog een derde variabele, die hij – omdat deze minder zwaar meeweegt – niet opnam in zijn formule: het in dienst nemen van mensen die passen bij de (gewenste) organisatiecultuur en het afscheid nemen van mensen die niet (meer) bij deze cultuur passen.

Leiderschapsgedrag dat bijdraagt aan een cultuur van vertrouwen

Hoeveel vertrouwen iemand ervaart, kun je aflezen aan de hoeveelheid oxytocine in zijn bloed. Oxytocine – ook wel het knuffelhormoon genoemd - maak je aan bij positieve contacten en speelt een belangrijke rol bij bijvoorbeeld de hechting van ouder en kind, vriendschappen en seksualiteit. Door het oxytocineniveau in het bloed van proefpersonen te meten, onderscheidde Zak 8 soorten gedrag van leiders die bijdragen aan een cultuur van vertrouwen. Samen vormen ze het acroniem OXYTOCIN.

8 tips voor leiders

  1. Ovation: huldig medewerkers die bijdragen aan het succes van de organsisatie. Voor een zo hoog mogelijk oxytocineniveau: zorg dat de huldiging een verrassing is voor de persoon in kwestie, doe het publiekelijk, op een concrete manier, persoonlijk en liefst binnen een week.
  2. eXpectation: stel moeilijke maar haalbare doelen vast. Zo activeer je het beloningssysteem in de hersenen. Als doelen worden gehaald verhoogt dit bovendien de betrokkenheid bij de organisatie en het werkgeluk.
  3. Yield: laat medewerkers zelf bepalen hoe ze hun projecten uitvoeren. Dit vergroot de kans op vernieuwing, met gelukshormonen als beloning.
  4. Transfer: durf je nog een stap verder te gaan? Geef je mensen dan volledige autonomie over wat ze doen. Autonomie beperkt de productie van het stresshormoon cortisol.
  5. Openness: deel informatie (radicaal) met alle medewerkers. Als mensen weten waarom besluiten worden genomen, nemen hun motivatie en productiviteit toe.
  6. Caring: werk bewust aan relaties met medewerkers. Dit geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat iedereen zich gewaardeerd voelt als onderdeel van het team en de gemeenschap.
  7. Invest: investeer in de persoonlijke ontwikkeling van de individuele medewerker. Stel tijdens een jaarlijkse Whole Person Review vragen over hoe de organisatie kan bijdragen aan zijn professionele, persoonlijke en 'spirituele' ontwikkeling.
  8. Natural: wees eerlijk en durf je kwetsbaar op te stellen. Dat zal niet altijd meevallen: mensen met een hoge sociale status maken immers meer testosteron aan. En dat maakt hen egocentrischer en minder empathisch. Wie zich hiervan hiervan bewust wordt, kan slechte gewoonten vervangen door effectievere vormen van gedrag.

Meer lezen?
In mijn e-book Leidinggeven voor gelukszoekers geef ik deze 8 soorten gedrag een plek rond het Insights Discovery wiel. En zet ik ze bij díe Jungiaanse gedragsfunctie die je het beste kunt inzetten om zo effectief mogelijk te zijn. Nieuwsgierig naar wat dit oplevert? Download dan gratis het e-book.

Andere blogs van Fons Feekes:

Deel deze pagina