header_featured

Gallup: 19% van de medewerkers is ‘actief niet-betrokken’

18 oktober 2022

Internationaal onderzoeksbureau Gallup publiceert elk jaar het ‘State of the Global Workplace report’, met daarin de uitkomsten van ‘s werelds grootste doorlopende medewerkerstevredenheidsonderzoek. De engagementcijfers voor 2022 stemmen niet vrolijk: 60% van de medewerkers wereldwijd is niet betrokken. 19% is zelfs ‘actively disengaged’ en heeft daarmee een negatieve invloed op het team. Het goede nieuws: goede leidinggevenden maken een wereld van verschil. 

De Q12, de bekende vragenlijst van Gallup die engagement meet, bevat maar 12 relatief eenvoudige vragen, zoals: had je gisteren last van stress? Maakte je je zorgen? Was je boos? Maar dat zijn wél de vragen waarvan de antwoorden bewezen samenhangen met de betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers. Ze zijn daarmee een belangrijke voorspeller van de prestaties en in deze tijd zo belangrijke veerkracht van de organisatie. 

Niet betrokken zijn beïnvloedt sfeer en teamprestaties

Werk kan niet altijd leuk zijn, schrijft Gallup. Als je een veeleisende baan hebt, dan horen stress en zorgen erbij. Maar die negatieve emoties mogen niet het belangrijkste zijn van je werkende leven. Toch is dat in 2022 zo voor de maar liefst 19% medewerkers wereldwijd die ‘actively disengaged’ zijn: niet tevreden en niet productief. Dat beïnvloedt zowel de werksfeer als de (team)prestaties. 

En dat niet alleen. In onderzoek van Gallup in Duitsland gaf maar liefst 51% van deze ‘actief niet-betrokken’ medewerkers toe dat werkstress ervoor zorgt dat ze zich onprettig gedragen tegenover de mensen van wie ze houden. Het toont aan dat je werk en privé niet zomaar kunt scheiden, en dat is wel wat een term als werk-privébalans impliceert. Een zekere balans is natuurlijk belangrijk, maar ‘onbalans’ is zeker niet de belangrijkste reden dat mensen niet happy zijn op het werk, stelt Gallup. Ze worden vooral ongelukkig van wat er op de werkvloer gebeurt.  

Hoofdoorzaken burn-out hebben allemaal met leidinggevende te maken 

Eerder onderzoek van Gallup naar burn-out leverde 5 hoofdoorzaken op, die alle 5 met de leidinggevende te maken hebben:

  1. oneerlijk behandeld worden op het werk
  2. te zware werkload
  3. onduidelijke communicatie van de leidinggevende
  4. gebrek aan ondersteuning door de leidinggevende
  5. onredelijke tijdsdruk

De invloed van de leidinggevende op het werk is volgens Gallup zó groot, dat ze beweren maar liefst 70% van de variatie in team-engagement te kunnen voorspellen door de leidinggevende te leren kennen. 

Voor de hand liggende oplossing: betere leidinggevenden

De ‘oplossing’ voor meer engagement ligt daarmee voor de hand: betere leidinggevenden.
Leidinggevenden moeten beter luisteren, beter coachen en beter samenwerken. De écht goede helpen hun mensen ook om te leren en te groeien en geven hen het gevoel dat ze er werkelijk toe doen. In een dergelijke werkomgeving kunnen mensen optimaal gedijen.  

Organisaties moeten ook welzijn medewerkers in de gaten houden

Behalve dat ze voor betere leiders moeten zorgen, heeft Gallup nóg een belangrijk advies voor organisaties: houd niet alleen het engagement maar ook het welzijn van je mensen in de gaten, want die twee hangen nauw samen. Zo zeggen medewerkers die constant veel stress hebben, dat hun werk het lastig maakt om hun rol binnen het gezin goed te vervullen. Ook hebben ze 23% meer kans om op de spoedeisende hulp te belanden. Kijk naar de ‘hele mens’ en niet alleen naar de medewerker, zegt Gallup. Daar hebben organisaties baat bij, maar ook de mensen, hun gezinnen en de samenleving.

Beter leidinggeven start met meer zelfinzicht. Insights helpt er graag mee. 

Download het Gallup State of the Global Workplace 2022 report    

Deel deze pagina