Rediscover yourself

Wie wil jij zijn in de nieuwe wereld van werk?

De wereld is veranderd. De wereld van werk verandert mee. En jij dus ook. Het begin van dit nieuwe jaar is hét moment om niet alleen te kijken naar hoe we al zijn veranderd en hoe we ons – door ons zelfinzicht en onze veerkracht te gebruiken – al hebben aangepast. Maar vooral naar hoe we nog willen veranderen om te zijn wie we straks willen zijn en de kansen te pakken die deze nieuwe wereld van werk biedt.

rediscover-jezelf_74-procent[56]De afgelopen twee jaar zagen we hoe organisaties van de ene op de andere dag volledig omschakelden. We zagen leiders die de veranderingen moedig het hoofd boden, teams die op een totaal andere manier gingen werken en mensen die ongelofelijk veerkrachtig uit de hoek kwamen, of ze nu in de zorg werkten of in een heel nieuwe rol vanuit huis. Waar of in welke rol we ook werkten, we hebben onmiskenbaar bewezen dat we in staat zijn om mee te bewegen. En dat niet alleen: we hebben manieren ontdekt om productiever, flexibeler en 'bewuster' te zijn dan ooit.

Meebewegen met alle snelle veranderingen betekende dat we andere kleuren moesten bijschakelen. Het is zelfs zo dat 74% van de mensen die in 2021 opnieuw de Insights Discovery Vragenlijst invulden, hun kleuren zo anders zijn gaan inzetten dat ze nu een totaal andere wielpositie hebben. Dat is ook niet zo gek, want hoe meer onze omgeving verandert, des te groter de kans dat wij zelf daarin ook meebewegen.

Tot nu toe hebben we dat vooral op een reactieve manier gedaan, door veerkracht te tonen en te ontwikkelen. Maar nu het ernaar uitziet dat deze nieuwe wereld van werk een blijvertje is, kunnen we proactief daarop gaan inspelen: nieuwe doelen formuleren voor onze organisatie én onszelf, op een andere manier leidinggeven aan teams en onze individuele prestaties naar een (nog) hoger niveau tillen.

Dus waar sta jij nu? En waar wil je naartoe? Dit is een goed moment om te onderzoeken wat het effect van de afgelopen twee jaar is geweest – voor jou persoonlijk, voor je teams en voor je organisatie. Om te herontdekken wie je nu bent. En te bedenken waar je naartoe wilt. Want hoe meer de wereld verandert, hoe meer kansen jij hebt om mee te veranderen. Om te bepalen wie jij wilt zijn in die nieuwe wereld van werk.

Waarom mensen van wielpositie veranderen

Iedereen gebruikt alle vier de Insightskleuren; het is de individuele combinatie van kleuren die jou UNIEK maakt. We weten dat onze stijl en ons gedrag kunnen verschillen per situatie. En dat geldt eigenlijk ook voor onze unieke kleurencombinatie. Onze persoonlijke voorkeuren zijn geen vast gegeven, ze zijn dynamisch. En dat is maar goed ook, want in deze tijden is veerkracht cruciaal. En veerkracht staat of valt bij aanpassingsvermogen.

Misschien heb je bepaalde kleuren bewust erbij gehaald – omdat je van jezelf weet dat je dat moet doen in tijden van stress. Of misschien deed je dat onbewust en speelde je intuïtief in op het moment. Hoe dan ook, het is zomaar mogelijk dat je voor een nieuwe rol, samenwerking of kans in de afgelopen twee jaar gebruik hebt gemaakt van de kracht van empathisch Zacht Groen leiderschap, de noodzaak van sterke Vurig Rode besluitvorming, de nuchterheid en het analytisch inzicht van Helder Blauw en/of het inspirerende initiatief van Stralend Geel. Welke kleurenmix heeft jou de afgelopen tijd geholpen om veerkrachtiger te zijn? En welke kleuren wil je nog verder aanspreken om je ambities te kunnen waarmaken?

rediscover-yourself_wat-is-er-voor-jou-veranderd

Vul opnieuw de Insights Discovery vragenlijst in en ontdek of je van wielpositie bent veranderd

Insights Video: Nieuwe wereld, nieuwe ik - Practitioner

 

Veerkracht: terugkijken en daarvan leren

 

Herontdek het Teamwiel

Voor de meeste organisaties is het op dit moment enorm belangrijk om de verbinding binnen teams te herstellen en mensen te laten wennen aan de nieuwe, hybride werkomgeving. Hoe gaat het na al die tijd zijn om weer fysiek met elkaar samen te werken? Hoe gaan teams dat doen als bepaalde teamleden andere (werk)voorkeuren hebben ontwikkeld? En hoe zit het met de teams die helemaal zijn omgegooid? Afgeslankte teams, nieuwe medewerkers die nog nooit fysiek op kantoor zijn geweest...?

Hier kan het Teamwiel helpen. Het Teamwiel geeft elk teamlid een plek op het Insightswiel met 72 typen. Zo kan de groep in één oogopslag alle kleurencombinaties van alle teamleden zien.

Elke kleine verandering binnen het team heeft invloed op het team als geheel en dus ook op de teamdynamiek. Bijvoorbeeld een teamlid dat een andere wielpositie heeft gekregen, iemand die het team heeft verlaten, of iemand die er juist nieuw bij is gekomen. Misschien zit die verandering in communicatiestijlen of werkstijlen. Of hebben nieuwkomers kleuren toegevoegd aan de teammix.

Heeft jouw team opnieuw de Vragenlijst ingevuld? Kijk dan vervolgens samen naar jullie nieuwe Teamwiel. Overleg met je accountmanager hoe je jezelf en je team kunt 'herontdekken' met Insights.

Nog niet eerder met Insights gewerkt?

We vertellen je graag over de mogelijkheden! Laat hier een berichtje achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Neem contact op
Neem contact op