Iedereen een coach voor meer werkgeluk?

Er komen steeds meer coaches om je te helpen met problemen op het werk, schreef onlangs Nu.nl. Is dat kwalijk? En hebben we voor ons werkgeluk echt allemaal een coach nodig? 

Hoeveel coaches er precies werkzaam zijn in Nederland valt niet te zeggen. Maar bij de Kamer van Koophandel staan er nu ruim 42.000 ingeschreven. Ze houden zich onder andere bezig met coaching bij carrièreplanning, outplacement, verzuimbeheersing, re-integratie, mobiliteit, startup-coaching en talentcoaching. Populair op dit moment is onboard-coaching, waarbij een medewerker tijdens zijn eerste maanden bij een nieuwe werkgever wordt gevolgd en gecoacht. De coach helpt dan bijvoorbeeld met relaties opbouwen met nieuwe collega's en met het loslaten van patronen die je meenam uit je vorige baan.

Meer aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling

Miriam Oude Wolbers van Nobco, beroepsvereniging voor coaches, vindt het feit dat er steeds meer coaches komen op zich een goed teken. Het laat zien dat er steeds meer aandacht is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, zegt ze. En dat we tegenwoordig makkelijker om hulp vragen. Ook duurzame inzetbaarheid speelt volgens haar een steeds grotere rol. ‘Maar’, voegt ze toe, ‘Voor afnemers van coaching is het lastig zicht te krijgen op de kwaliteit.’ Dat het beroep onbeschermd is en in principe iedereen zich coach kan noemen, helpt daarbij natuurlijk niet. 

Veel coaches zijn ex-managers die vooral over zichzelf praten

Erik de Haan, hoogleraar organisatieontwikkeling aan de Vrije Universiteit Amsterdam en zelf parttime coach, bevestigt dat het aantal coaches toeneemt. Onervaren coaches zijn volgens hem niet schadelijk. Maar als een coach niet aan supervisie doet, zijn kennis niet up-to-date houdt en geen opleiding heeft gevolgd, stelt de coaching meestal weinig voor. Volgens De Haan zijn veel coaches ex-managers met een uitgebreid netwerk, aanzien en ervaring met het begeleiden van jongere werknemers. Ze geven advies vanuit hun eigen ervaring en praten veel over hoe ze zelf problemen hebben aangepakt. De Haan noemt het ‘een zwakke vorm van interventie’. Het aantal coaches blijft voorlopig toenemen, denkt de hoogleraar. Want er is steeds meer stress, en mensen willen graag werken aan persoonlijke groei en verandering.

Werkgelukkig(er) worden begint met zelfinzicht

Maar hebben we echt allemaal een coach nodig om prettig te werken en het beste uit onszelf te halen? Volgens Insights begint werkgelukkig(er) worden met zelfinzicht. Met ontdekken wat bijdraagt aan jouw werkgeluk en wat je werkgeluk in de weg staat. Wat jij nodig hebt om het beste uit jezelf te halen, waar je goed in bent, wat belangrijk voor jou is, wat je een team of organisatie te bieden hebt, en wat je nodig hebt van een ander. En ja, een coach kan helpen om dit inzicht te vergaren. Door de juiste vragen te stellen en met de frisse blik van een buitenstaander naar je situatie te kijken. Maar voor velen helpt sparren met een collega of goede vriend(in) al voldoende.

Meer weten over werkgeluk?

Als je eenmaal weet hoe het voor jou werkt, kun je de verantwoordelijkheid pakken voor je eigen werkgeluk. En een werkomgeving vinden die bij je past, met rollen waarin jij de meeste toegevoegde waarde kunt leveren. Wil je hier meer over weten? Ben je bijvoorbeeld nieuwsgierig naar de 5  factoren die ons werkgeluk bepalen? Bestel dan gratis ons magazine 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'.

Van zelfinzicht naar werkgeluk met Insights
Om organisaties te ondersteunen op het pad van zelfinzicht naar werkgeluk sloeg Insights de handen ineen met het Instituut voor Positieve Psychologie – nu Brout. In de uitgave 'Van zelfinzicht naar werkgeluk met het portfolio van Insights Learning & Development' laten we per geluksfactor zien hoe je onze instrumenten en leeroplossingen kunt inzetten om hieraan te werken.

Bestel gratis ons boekje met leeroplossingen die gericht zijn op het vergroten van werkgeluk

Deel deze pagina