header_featured

3 manieren om je mensen te helpen veerkrachtiger te worden

LinkedIn Learning noemt veerkracht de belangrijkste vaardigheid van 2021. En hoewel veerkracht in de kern persoonlijk is, raakt een deel ervan aan organisatorische doelstellingen. In 3 artikelen kijken we naar verschillende manieren waarop je de de veerkracht binnen je organisatie kunt vergroten: de veerkracht van individuele medewerkers, maar ook die van teams en leiders. In dit eerste deel: 3 manieren om je mensen te helpen veerkrachtiger te worden.

1 Aandacht voor welzijn en werkgeluk

Behalve een hele rits positieve, heeft het woord veerkracht ook een aantal negatieve connotaties. Forbes schrijft over de ‘donkere kant van veerkracht’ en constateert dat het in het bedrijfsleven en de sportwereld vooral lijkt te gaan om de kracht in veerkracht. Je bent veerkrachtig als je lange dagen maakt en altijd voorrang geeft aan werk of sport. Dat is gelukkig aan het verschuiven. Steeds meer organisaties zijn mede door corona gaan beseffen hoe belangrijk het is dat mensen goed in hun vel zitten. En nemen allerlei initiatieven om hun werkgeluk te bevorderen. Maar het is ook belangrijk dat mensen ‘zichzelf reguleren’. Daar moeten ze dan wel de ruimte voor krijgen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid je werkdag zoveel mogelijk in te vullen op een manier die bij je past. De één laat dan wellicht wat vaker een vergadering schieten, een tweede gaat lunchwandelen, een derde zorgt ervoor dat hij geen werkmail meer op zijn privételefoon ontvangt. Wat helpt om de werkdruk te verlagen en het werkgeluk te verhogen is uiteraard voor iedereen anders. 

2 Investeren in soft skills

Tot niet zo lang geleden verliepen loopbanen vrij lineair. Mensen bleven jarenlang bij dezelfde werkgever en kwamen daar als alles goed ging in een steeds iets hogere functie terecht. Tegenwoordig maken mensen 3 tot 7 keer in hun leven een carrièreswitch. Dat betekent dat ze zich steeds weer aan nieuwe omstandigheden moeten aanpassen en goed met uitdagingen moeten kunnen omgaan. Hoewel ‘harde’ tech skills op de huidige banenmarkt zeer gewild zijn, zijn het juist de soft skills die mensen veerkrachtig maken in hun loopbaan. Dat zijn namelijk de vaardigheden die hen in staat stellen te doen wat nodig is om steeds weer succesvol te zijn in hun werk. Zoals goede relaties opbouwen met collega’s en leidinggevenden. Nu we thuiswerken en toch effectief moeten blijven samenwerken, zijn deze skills zelfs belangrijker dan ooit. Het loont dus om te (blijven) investeren in de persoonlijke ontwikkeling en soft skills van je medewerkers.  

3 Aan de slag met zelfinzicht   

En waar begin je dan? Bij zelfinzicht. ‘Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid’, zei Aristoteles al. Als mensen hun zelfinzicht vergroten, ontwikkelen ze een soort toolkit voor veerkracht: gedrag en manieren van denken die hen helpen goed om te gaan met wat er op hun pad komt. Uitdagende opdracht? Als je je sterke en minder sterke punten kent, weet je wanneer je beter even de hulp van een teamgenoot kunt inschakelen. Miscommunicatie op de werkvloer? Als je een goed beeld hebt van je persoonlijke communicatiestijl, weet je hoe je voorkomt dat je collega en jij langs elkaar heen praten. Stress? Weten waar jij precies rode vlekken van krijgt én wat nodig is om weer helemaal zen te worden, helpt je die stress te verminderen. Kortom: optimaal functioneren begint met zelfinzicht. Insights helpt je er graag mee

Deel deze pagina